En man med glasögon står framför en tavla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag känner mig väldigt trygg med att vi har korta köer och bra bedömningar generellt sett” – hör Håkan Jarbin, chefsöverläkare vid barn – och ungdomspsykiatrin i Halland, bemöta kritiken i klippet. Foto: Ella Persson/SVT

Utredning om autism för flicka nekades – så svarar regionen på kritiken

Publicerad

Malin och Williams dotter fick sin autismdiagnos fastställd av en privat klinik – efter att Region Halland beslutat att en fördjupad NPF-utredning inte var nödvändig.

Här svarar överläkaren från BUP på familjens kritik.

Håkan Jarbin, chefsöverläkare på barn – och ungdomspsykiatrin i Halland, säger att han inte kan kommentera enskilda fall, men fortsätter med att:

– Jag känner mig väldigt trygg med att vi har korta köer och bra bedömningar generellt sett.

Se Håkan Jarbin bemöta kritiken i klippet ovan.

Familjens kamp till diagnosen

Malin och William i Varberg misstänkte tidigt att dottern hade autism. Men Region Halland ville inte göra en fördjupad NPF-utredning utan hänvisade till att det redan gjorts en psykologisk utredning av flickan, som visade på svår separationsångest.

När föräldrarna inte upplevde någon förbättring med den behandling regionen erbjöd så sökte de sig till en privat klinik, för en utredning som de själva bekostade. Den utredningen gav en fastställd autismdiagnos.

– Det är enormt krävande och nedbrytande, säger pappan William Elfversson.

Här berättar föräldrarna om kampen för utredning och dotterns diagnos:

Tre personer sitter på en gräsmatta, en kvinna, en man och ett barn, som har ryggen mot kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är enormt krävande och nedbrytande”. Se hur föräldrarna Malin Janshagen och William Elfversson kämpat för få dottern utredd för autism – när regionen sa nej. Foto: Ella Persson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.