Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ebba Bergström/SVT

VA-bolaget om PFAS: Du behöver inte vara orolig

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen publicerades en kartläggning som visar att Halmstad har Sveriges nästa högsta värden av PFAS-ämnen i dricksvattnet, även om de uppmätta halterna är inom dagens gränsvärden. På Laholmsbuktens VA tycker man inte att topplaceringen i sig är anledning till oro.

Laholmsbuktens VA:s vd Mattias Leijon berättar om deras arbete mot PFAS i klippet.

PFAS är industriellt framställda kemikalier som används i en mängd olika saker och som är otroligt svåra att bryta ner. Sedan tidigare har PFAS-värden i Halmstads vattentäkter kopplats till  släckningsskum som militären använt i sina övningar.

Det är i huvudsak vattenverket vid Mickedala, nära Galgberget, som har förekomst av PFAS.

Halterna i dricksvattnet i Halmstad har som högst legat på 39,2 nanogram per liter, näst högst i landet, men fortfarande under Livsmedelsverkets gränsvärde på 90 nanogram per liter.

Inom gränsvärdena

På Laholmsbuktens VA påpekar man att halterna som mätts upp i Halmstad fortfarande är inom gränsvärdena, men att de jobbar för att sänka mängden PFAS genom att kolfiltrera dricksvattnet.

Just nu pågår en diskussion i EU om att sänka gränsen för tillåten mängd PFAS-ämnen i dricksvattnet.

– Skulle vi mot förmodan inte kunna nå satta gränsvärden så kan vi inte använda vattnet, säger Mattias Leijon, vd på Laholmsbuktens VA.

Uppmätta PFAS-halter i dricksvattnet

Laholmsbuktens VA provtar förekomsten av PFAS vid fem punkter i vattenledningarna i Laholm och Halmstad. Så här såg de senaste resultaten ut, mätt i nanogram per liter.

  • Halmstad centrum 31/8: 11 ng/l
  • Halmstad öster 30/8: 6,7 ng/l
  • Halmstad Söndrum 2/11: mindre än 5 ng/l
  • Laholm Veinge 31/8: mindre än 5 ng/l
  • Laholm centrum 31/8: mindre än 5 ng/l

Livsmedelsverkets gränsvärde ligger på 90 ng/l.

Källa: Laholmsbuktens VA 2021

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.