Varför ligger gränsen på just 10 procent av de röstberättigade?
– Det var faktiskt en höjning från 5 procent, men 10 procents-regeln infördes samtidigt som man gjorde det tvingande för kommunfullmäktige att ta upp frågan. Tio procent bygger på bedömningar och det finns inget forskningsstöd som föregick förändringen av lagen, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap.
Han fortsätter:
– Gränsen är ett sätt att försöka göra det lagom svårt att få till stånd ett folkinitiativ. Viljeriktningen var att införa ett system som gjorde det lättare för medborgarna att initiera kommunala folkomröstningar.
Finns det någon diskussion kring en eventuell förändring?
– Hur stora inslag av direktdemokrati som vår representativa partidemokrati egentligen bör ha är alltid en het fråga, men det var ett tag sedan jag hörde några konkreta förslag i någon riktning.
Fakta: Folkomröstning genom folkinitiativ
Folkomröstningar i kommuner och regioner är alltid rådgivande. Det är kommunen eller regionen som beslutar om en folkomröstning ska hållas i kommunen eller länet.
En rådgivande folkomröstning ska hållas i en fråga om minst tio procent av de röstberättigade begär det, och om inte två tredjedelar av närvarande ledamöter i fullmäktige motsätter sig det.
Namnunderskrifterna från röstberättigade kan samlas in var och när som helst inom sex månader före det att folkinitiativet lämnas in till kommunens eller regionens förvaltning.
Källa: Sveriges kommuner och regioner