Det rör sig om ensamkommande ungdomar som genom gymnasielagen fått rätt att stanna i Sverige, men som nu riskerar utvisning om de inte får en tillsvidareanställning eller en visstidsanställning på minst två år.
Vänsterpartiet i Varberg har därför lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att anställa ensamkommande ungdomar, som har rätt utbildning och examen, i den kommunala äldreomsorgen.
Dilemma: Kommunen kräver provanställning
Dilemmat just nu är att kommunen kräver sex månader provanställningen innan någon får en fast tjänst, samtidigt kräver lagen att de berörda måste ha ett fast jobb inom sex månader för att få stanna i Sverige. Därför riskerar flera att falla mellan stolarna om anställningen inte påbörjas omedelbart efter examen, vilket kan vara svårt under corondapandemin, menar Björn Mellquist, Vänsterpartiet i Varberg.
Därför vill Vänsterparitet att provanställningen kortas för ensamkommande ungdomar så att kommunen kan erbjuda ett fast jobb snabbare.
”Alla förlorar på att skicka iväg dem”
– Just den här gruppen råkar väldigt illa ut när man inte kan ändra på kravet att de ska ha fast jobb inom sex månader, vilket är väldigt svårt i coronatider, och då tappar Sverige den kompetens som man har utbildat och satsat pengar på i fem års tid. Alla förlorar på att skicka ut dessa ungdomar men det är tydligen politiskt korrekt att göra så, säger Björn Mellquist (V).
Kan man garantera att personen är lämplig om provanställningen förkortas?
– Ja, det tror jag, därför att de här ungdomarna gör sin praktik och då visar de vad de går för. De tar sin examen och har rätt kompetens, säger Björn Mellquist (V).
Hallands Nyheter var först med att rapportera om motionen.
I klippet nedan förklarar SVT:s reporter vad den nya gymnasielagen går ut på.