Var tredje orosanmälan om barn utreds för långsamt

Uppdaterad
Publicerad

Halmstad kan straffas med 1,5 miljoner kronor i böter om inte utredningstiderna för barns skyddsbehov kortas.

– Det är allvarligt, säger avdelningschefen för Inspektionen för vård- och omsorg.

När socialnämnden får en orosanmälan om ett barn som kan vara i behov av skydd eller stöd ska socialnämndens utredning, enligt lagtexten, ta max fyra månader.

Minst 35 utredningar

När Inspektionen för vård och omsorg (IVO) under förra året granskade socialnämnden i Halmstad var det flera utredningar som tog längre tid än så.

Vid ett tillfälle i mitten av november hade elva av de 30 senast avslutade utredningarna tagit för lång tid – alltså var tredje utredning. Ytterligare minst 35 oavslutade ärenden hade då också passerat tidsgränsen.

– Risken är ju att barnen inte får den omsorg de har rätt till, säger Karin Fagerberg, ansvarig avdelningschef på IVO.

Stark åtgärd

Nu riktar IVO ett vitesföreläggande mot socialnämnden i Halmstad. Om inga förbättringar presenteras inom två månader blir det 1,5 miljoner kronor i böter för kommunen.

– Det är en stark åtgärd som inte är det första vi tar till när vi ser brister. Men vi gör det för att få till en förändring hos kommunen, säger Karin Fagerberg.

Ingen farit illa

Soicialnämndens ordförande i Halmstad, Ella Kardemark (KD), förklarar bristerna har med ett extremt ökat tryck på socialförvaltningen.

– Vi har de två senaste åren tagit emot mer än 3 500 orosanmälningar – det är en ökning med 24 procent. Våra medarbetare har behövt prioritera akuta saker istället för att skriva färdigt utredningar som egentligen redan är avslutade. Det är ingen enskild som fått vänta på insats, säger hon.

Så inget barn har riskerat att fara illa på grund av långa utredningstider?

– Nej. Det handlar om att utredningar rent administrativt inte slutförts. Men jag bedömer att vi ska klara det innan det datumet som IVO har satt upp. vi har en plan för det, säger Ella Kardemark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.