I klippet berättar Carl Svane som är polis i Varberg, varför han anser att det är diskriminerande att personer med vissa diagnoser inte får söka in till polisutbildningen. Foto: Alexandra Nordwall/SVT

Varbergspolis DO-anmäler: personer med NPF-diagnoser sållas bort från polisutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Har du en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, som ADHD eller ADD, kan du inte söka in till polisutbildningen. Det tycker Carl Svane, polis i Varberg, är diskriminerande och anmäler nu sin arbetsgivare till diskrimineringsombudsmannen, DO.

– Det finns jättemånga kompetenta människor som har en diagnos, och som skulle passa ypperligt som poliser, säger han.

Carl Svane har själv personer i sin närhet som har diagnoser som han menar hade kunnat bli bra poliser om de hade fått chansen.

– Det finns jättemycket kompetenta människor som har en diagnos, och som hade passat ypperligt som poliser, säger han i SVT:s intervju som du ser i videoklippet.

DO har inte börjat granska anmälan

Diskrimineringsombudsmannen har ännu inte inlett någon tillsyn till följd av anmälan och lämnar ingen kommentar i nuläget. Däremot pågår en liknande granskning av Försvarsmakten, och de har en så kallad ”vilande tillsyn” mot Rekryteringsmyndigheten som har hand om antagningarna till både polisen och försvaret.

Förstår att kraven kan uppfattas som diskriminerande

Polismyndigheten tackar nej till en intervju med SVT Nyheter Halland, men skriver i ett mejl att de har förståelse för att kraven, som elever måste uppfylla för att kunna bli antagna på polisutbildningen, kan uppfattas som diskriminerande, och att de just nu håller på att se över kraven. De tillägger att det är för tidigt att säga om översynen kommer leda till någon förändring. Översynen planeras vara klar under våren.

Polistidningen var först med att berätta om det här.

Därför får inte personer med NPF-diagnoser bli poliser:

”Om du har eller har haft ADHD eller annan neuropsykiatrisk diagnos kan du inte bli polis. Polisarbetet innebär många speciella och oförutsägbara situationer, i många olika miljöer, där det ställs höga krav på vilka beslut som ska fattas och hur man agerar. Poliser får därför inte ha medicinska hälsotillstånd eller sjukdomar som kan utlösas eller förvärras av arbetet, till exempel på grund av att man behöver ta mediciner regelbundet. Poliser får inte heller ha någon sjukdom eller något medicinskt tillstånd som kan utgöra en fara för personen själv, för kollegor eller allmänheten.”

Personer med epilepsi och diabetes får inte heller bli poliser.

Källa: polisen.se, under rubriken ”Antagningskrav”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.