Vattenfall utreder små kärnkraftverk vid Ringhals – men säger nej till nya stora reaktorer

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall ska genast planera för ny kärnkraft vid Ringhals, enligt Tidöavtalet. Just nu pågår en förstudie om så kallade små modulära reaktorer, men Vattenfall har inga planer på nya stora reaktorer.

– Ny storskalig kärnkraft är inte lönsam med de förutsättningar vi har i dag, säger Desirée Comstedt, chef för affärsutveckling, vid Vattenfall. 

Som SVT kunde berätta på torsdagen menar Ringhals vd Björn Linde att en återstart av de stängda reaktorerna på Ringhals kärnkraftverk är orealistisk eftersom livslängden börjar gå mot sitt slut och viktiga komponenter redan har plockats bort.

Förutom att utreda en återstart vill också partierna bakom Tidöavtalet öka kärnkraftsproduktionen på andra sätt. I avtalet står det att “Vattenfall bör omedelbart påbörja planeringen av ny kärnkraft vid Ringhals och andra lämpliga platser”. 

I nuläget gör Vattenfall en förstudie om att placera så kallade små modulära reaktorer (SMR), vid Ringhals. Några små reaktorer finns inte på marknaden än, och skulle kunna vara på plats tidigast om tio år, enligt Vattenfall.

Utöver det ser Vattenfall bland annat satsningar på vindkraft som viktiga för att öka energiproduktionen.

Se Vattenfall berätta om framtiden för Ringhals kärnkraftverk och varför företaget inte planerar för nya, stora reaktorer, i klippet.

Detta är förstudien om små reaktorer

  • Vattenfall undersöker möjligheten att placera 2-4 små reaktorer vid Ringhals.
  • SMR finns inte på marknaden än, men Vattenfall bedömer att de skulle kunna vara på plats i början av 2030-talet om förstudien kommer fram till att det är lämpligt.
  • De små reaktorerna som Vattenfall utgår ifrån har en effekt på 300-400 megawatt, medan exempelvis Ringhals 3 har en effekt på 1070 och Ringhals 4 på 1120.
  • Förstudien ska vara klar i slutet av 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.