• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Zackarias ligger i fysisk och digital hårdträning för att kunna prestera på topp i e-Allsvenskan. Foto: SVT

Zackarias är professionell e-sportspelare – representerar MFF i eAllsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Zackarias Johansson från Kungsbacka är en av de första i Sverige att kunna titulera sig professionell spelare i fotbollsspelet Fifa. Sedan februari 2019 är han kontrakterad med Malmö FF i deras helt nya satsning på ett e-sportlag.

EAllsvenskan är Sveriges största professionella Fifa-tävling där tolv elitklubbar deltar.

Zackarias Johansson är en av de spelare som under våren kommer att mötas i en tv-studio för att göra upp om guldet i ligan. Att 18-åringen blivit såpass bra på fotbollsspelet att han i dag får representera MFF på elitnivå är inte så konstigt – de senaste tio åren har han delat sin tid mellan fysiskt och digitalt fotbollsspelande.

– Att jag spelar fotboll i verkligheten gör att jag har en känsla för spelet som kanske inte alla har. Jag kan sätta mig in i spelet och förstå motspelarna, säger Zackarias Johansson.

I klippet får du höra Zackarias berätta hur han tränar inför eAllsvenskan.

Det här är eAllsvenskan

• Sveriges största liga för det digitala fotbollsspelet FIFA.

• Tolv svenska e-sportlag från allsvenskan och superettan deltar.

• Varje lag består av 2-5 professionella FIFA-spelare och en coach.

• Varje lag spelar elva möten där ett möte består av två matcher.

• Vinnande lag blir svenska mästare i eAllsvenskan 2019 och mottar en prissumma på 250 000 kronor.

Källa: allsvenskan.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.