200 000 värphöns ska avlivas

Uppdaterad
Publicerad

Efter Danmark följde Sverige och nu även Finland. Larmen om fågelinfluensa befaras slå hårt mot industrin som räknar med tapp på många miljoner kronor varje månad. På den smittade gården avlivas nu samtliga 200 000 värphöns.

Det var på en gård utanför Helsingborg som det första svenska fallet av fågelinfluensa hos tamfåglar upptäcktes tidigare i veckan. På torsdagen avlivades 37 000 fåglar. Jordbruksverket meddelar nu att gårdens samtliga 200 000 värphöns måste avlivas på grund av smittrisken.

”Eftersom det är en stor besättning kommer arbetet att ta tid, inte minst med tanke på den viktiga saneringen som behöver ske i hela anläggningen”, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare vid Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Restriktioner

I måndags meddelade danska myndigheter att de första fallen av fågelinfluensan H5N8 hittats i landet. Två dagar senare kom larmet från Sverige och nu har även Finland fått konstaterade fall av fågelinfluensa, hos två vilda fåglar på Åland.

Sedan i måndags har flera länder stängt sina gränser för kycklingprodukter från Danmark. Leif Bergvall Hansen, vd för Scandi Standard, räknar med motsvarande effekter av det svenska larmet.

– Vi väntar oss att det kommer att ske, att det blir någon form av tidsbegränsad importrestriktion, säger han till TT.

– Vi jobbar med att reducera effekterna av det på olika sätt.

Fötter en delikatess

Scandi Standard är den största nordiska producenten av kycklingbaserade livsmedel. Företaget, där Kronfågel ingår, räknar med en negativ effekt på rörelseresultatet på fyra till åtta miljoner kronor per månad.

Enligt Leif Bergvall Hansen är det framför allt på den asiatiska marknaden som fynden av fågelinfluensa får effekter.

– Det gäller framför allt kycklingfötter, som är en delikatess i Asien, och i viss mån kycklingvingar, berättar han.

– Vi får ganska bra betalt för den typen av produkt, men den är svår att sälja i Europa.

Det var i onsdags som det avslöjades att fågelinfluensa för första gången hittats hos svenska tamfåglar. Det handlar om en värphönsbesättning utanför Helsingborg. Dessutom har smittan upptäckts hos en vild fågel, en knipa, i Vellinge kommun.

Även i Finland har fågelinfluensa upptäckts. Enligt Livsmedelssäkerhetsverket Evira handlar det om två viggar på Åland, men exakt vilken typ av fågelinfluensa det handlar om har inte klarlagts ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.