Elias Halling är landskapsarkitekt för Helsingborg stad och är involverad i ”Trees in Cities Challenge” Foto: Simon Melin/SVT

Här ska 24 nya träd planteras varje dag – i tre år

Publicerad

Hösten 2019 blev Helsingborg en av sex städer som är med i FNs pilotprojekt ”Trees in Cities Challenge”. Projektet syftar till att öka antalet träd i världens städer.

– Det handlar om att göra städerna grönare och med hjälp av träden bidra till ökat koldioxidupptag, säger Elias Halling, landskapsarkitekt för Helsingborgs stad.

Hitintills har 18 000 nya träd planterats i Helsingborg och ytterligare 8 000 ska planteras fram till årsskiftet. Totalt kommer 26 000 nya träd ha planterats på tre års tid.

– Det är möjligt att vi går vidare med det här flera år framöver, säger Elias Halling.

Städerna står för omkring 75 procent av det totala koldioxidutsläppet i världen. En andel som behöver minska för att motverka klimatförändringarna. Till följd av trädens naturliga upptag av koldioxid är de effektiva i kampen mot den globala uppvärmingen.

– Ur en klimatsynpunkt bidrar träden genom att lagra och binda koldioxid, säger Elias Halling.

Ökad biologisk mångfald

Förutom att det rör sig om ett stort antal nya träd handlar det om 60 olika sorter för att öka den biologiska mångfladen.

– Vi har valt att plantera både träd och buskar. Dels blommande och bärande buskar som kan ge föda och skydd för mindre djur. Så under de tio till 15 åren som det tar för träden att växa upp så får vi även en lummig och variationsrik miljö, säger Elias Halling.

Del av H22

Trädplanteringen är också en del av H22, som bland annat ska öka livskvaliteten för helsingborgarna och göra staden mer hållbar.

– Vi behöver återplantera träd i speciellt i nybyggda exploateringsområden där det är svårt att etablera träd, säger Elias Halling.

Projektet finansieras av Helsingborgs stad och den totala kostnaden beräknas landa på 3,4 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.