500 år gamla skelettdelar hittade vid utgrävning i Landskrona

Publicerad

Fontänen Västanvinden på Rådhustorget i Landskrona läcker. För att reparera fontänen måste stora utgrävningar göras, men innan det arbetet sätter igång undersöker arkeologer platsen.

– Det har varit ett torg sedan staden grundades så här har gjorts intressanta fynd, säger arkeolog Fredrik Larsson.

Det handlar om att förstå historien och komma dåtidens invånare närmre, menar Fredrik Larsson. Platsen som har varit ett torg sedan 1500-talet har nu brutits upp i väntan på att fontänen ska repareras.

– Vi har gjort olika fynd. Bland annat skelett från djur i den östra delen av torget. Där tror vi att marknaden med boskap höll till under 1500-talet.

Just benfynd är vanliga i stadsmiljöer, de användes ofta till att göra vardagsföremål som en sked, en kam eller en hammare.

Medeltida fynd

Takpannor från medeltiden och skifferplattor från 1800-talets rådhustak är andra historiska föremål man hittat.

Arbetet kommer att pågå hela veckan innan man vet om man får gräva vidare.

– Länsstyrelsen gör en utvärdering av allt som hittats och ser om det finns ett större behov av att gräva vidare eller om renoveringen kan påbörjas, berättar Niclas Kristiansson, VA-ingenjör på Landskrona stad.

Allt som allt beräknas arbetet pågå under ett par veckor.

Se mer om de spännande fynden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.