I samband med Findus nedläggning har flertalet ärtodlare ställt om från ärtodling. 2016 odlades ärtor på 8500 hektar i Skåne och Halland, jämfört med årets 400 hektar.
– Vi från Findus ärtodlarförening är inkopplade i forskningsprojektet som experter på de praktiska frågorna vid ärtodling. En del i det hela är att titta på ärtans olika egenskaper och hur de ändras beroende på tidpunkten för skördearbetet, säger Kjell Svegrup som är ordförande i föreningen.
Bra tuggmotstånd
Den gröna ärtan innehåller mycket protein men även essentiella aminosyror och har en struktur som möjliggör att konsistens och tuggmotstånd kan byggas upp i förädlade livsmedel som till exempel biffar.
Hittills är projektet i sin linda. Men forskarna räknar med att arealen för ärtodling i Sverige skulle kunna bli större än under tiden då Findus fanns i Bjuv om ärtan kunde bli konkurrenskraftig med till exempel sojabönan som råvara. En gröda som importeras från Sydeuropa och Sydamerika.
Totalt har forskargruppen inom det statliga forskningsinstitutet RISE som samarbetar med kommersiella aktörer inom livsmedelsbranschen och Findus ärtodlarförening fått 6 miljoner för att utveckla två färdiga prototyper innan 2020.
– Utan de pengarna hade det här inte varit möjligt. Tanken är att vi ska kunna presentera två produkter med en färdig analys av hur produktionsledet ska gå till och att det redan ska finnas partners i hela kedjan, säger Lina Svanberg som är projektledare på RISE.
Forskningsinstitutet RISE
RISE ägs av den svenska staten och har 2200 anställda i landet som är experter inom olika vetenskapsområden och samarbetar med näringslivet och akademin.