Projektet kom på initiativ av kommunen, men på Tegelbruksskolan har man alltid varit bra på matsvinn menar rektor Ann-Sofie Widén.
– Våra elever går praktiska utbildningar där de arbetar mycket fysiskt, så de äter både mycket och äter upp, säger hon.
Att sätta fingret på exakt vad som gjort att matsvinnet minskat så drastiskt under 2022 är inte helt lätt.
– Jag tror att det är en kombination av flera saker. Vi har ett otroligt gott samarbete mellan lärare och kökspersonal. Vi tar inte ut för mycket mat åt gången och vi har tydliga schemalagda tider då eleverna äter så vi har koll på hur mycket mat som gått åt, säger Ann-Sofie Widén.
Lärare har koll på klasserna
Gunnar Enev och Loke Holmberg som går på fordonsprogrammet bekräftar bilden.
– Oftast står det lärare utanför som ser till att rätt klass äter så att ingen till exempel äter två gånger, säger Gunnar Enev.
Loke Holmberg fyller i:
– Vi äter betydligt mer än teorietiska utbildningar och då gör vi ju vad vi kan för att äta upp det som finns på tallriken, säger han.