I helgen häktades mannen som i förra veckan sköt ihjäl två bröder som han uppger har trakassserat honom i hans hem i Vallåkra. Mannen anser att han handlat i nödvärn.
– Han har erkänt skjutandet, men hävdar att det inte är ett brottsligt agerande för att han befann sig i nödvärn och i nödvärnsexcess. Det är ju det som han har åberopat som invändning, säger advokat Elisabeth Massi Fritz.
Det finns tre olika nödvärnsgrunder.
– Man har alltid rätt att använda sig av nödvärn för att avvärja ett angrepp mot person eller mot egendom. Vi vet ju inte riktigt vad som har hänt, men har han använt sig av nödvärn, så är det också viktigt att komma i håg att man inte får använda sig av ett övervåld, säger advokat Elisabeth Massi Fritz.
Svår materia
Enligt henne är frågan om nödvärn ofta en komplicerad historia.
– Det är väldigt svårt att utreda nödvärnssituationer. I det enskilda fallet måste man bedöma steg för steg om det är nödvärn, säger advokat Elisabeth Massi Fritz.
Om man kommit fram till att det är en nödvärnssituation, så återstår det ändå att därefter utreda om det våld man försvarat sig med står i paritet med angreppet.
– Om det är någon som pallar äpplen i din trädgård så får du förstås inte ta fram ett jaktvapen och avlossa skott – det är ju ett övervåld. Man brukar säga att man får använda sig av, och försvara sig med, det våld som man blir angripen med själv, säger advokat Elisabeth Massi Fritz.
Frågan är då hur det sett ut i Vallåkrafallet.
Hade besöksförbud
– Det kan finnas hot och trakasserier bakom som en omständighet. Han kanske blir angripen med vapen, med kniv, det är två mot en. I den situationen kan han ha befarat att hans liv svävar i fara, och då kan han ha avlossat skott och dödat två personer. Och då kan det bli frågan om nödvärn, säger advokat Elisabeth Massi Fritz.
Bröderna hade besöksförbud och var tidigare anklagade för att ha trakasserat honom. Trots besöksförbudet skedde dödsskjutningen i mannens hem.
– Det kan få betydelse. Och det kan också få betydelse för om det är en nödvärnssituation eller om det finns förmildrande omständigheter. Du har inte rätt att ta dig in i någon annans bostad – det utgör ett hemfridsbrott. Och blir du tillsagd att lämna, så ska du lämna. Men du får ändå inte använda mer våld än vad situationen kräver, säger advokat Elisabeth Massi Fritz.
Kan gå fri
Skulle det handla om nödvärn, och om våldet varit försvarligt, så kan den som försvarar sig gå fri.
– Är det så att han har haft rätt att skjuta i den enskilda situationen, så kan det sluta med att han går helt fri, att han inte blir dömd för något brott alls, säger advokat Elisabeth Massi Fritz.