Se hur företaget jobbar för att minska matavfallet i klippet.
Det råder febril aktivitet i den alldeles nybyggda grönsaksfabriken i Helsingborg. Härifrån levererar Greenfood grönsaker till salladsbarer, affärer och restauranger i hela Sverige.
– Vi är mycket stolta över att endast 3,6 procent av råvarorna blir avfall. Utmaningen ligger i att en vattenmelon till 60 procent består av skal, en blomkål till 50 procent är blast och stam, säger mathållbarhetschef Kristoffer Sunér.
Målet är att inget ska slängas. Överflöd skänks, oätligt blir djurfoder men bäst är om svinnet kan omvandlas till nya produkter.
– Varje år får vi till exempel 100 ton stammar av blomkål och broccoli som vi gör ris av och lika mycket tomatkanter som blir salsa till våra sallader.
Med hjälp av AI-teknik mäter och förutspår företaget dessutom vilka sorter i salladsbarerna som säljer bra och sämre i affärerna för att optimera ordnarna och minimera svinnet.
Ny upptäckt – industrin måste ta större ansvar
En ny rapport från Naturvårdsverket har nyligen identifierat att svenska livsmedelsbranschen genererar nästan 305 000 ton matavfall, det är sex gånger mer än man tidigare trott.
– Det är en stor förändring, i tio års tid har vi trott att hushållen står för störst andel av vårt matavfall, nu ser vi att det är proffsen, säger avfallsexperten Johan Hultén som skrivit rapporten.
Billigare att slänga – trots stor klimatpåverkan
Sveriges matkonsumtion utgör en större utsläppspost än transportsektorn. Trots det finns inga bindande lagar eller sanktioner för de företag som genererar stora mängder matavfall.
– För oss hade det varit billigare att kompostera eller låta matsvinnet bli biobränsle. Det är dyrt att göra bra, konstaterar Kristoffer Sunér.