Splitbild som visar på vänstra delen ett påtthol som lagas med asfalt och på högra sidan an kamera som visar vägnätet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I drygt ett års tid har man i Helsingborg testat att låta kameror med artificiell intelligens analysera stadens vägnät. Se i klippet när SVT Nyheter Helsingborg följde med när de nu ska lagas. Foto: Linda Ekström/SVT

Så lyckades Helsingborgs AI-kameror minska antalet potthål

Uppdaterad
Publicerad

Med artificiell intelligens, AI, har hål och sprickor i Helsingborgs gator både hittats och lagats snabbare.

– Om man jämför med förra året så har vi en tredjedel så mycket hål, säger Henrik Rosdahl, gatuingenjör vid kommunen.

Det har varit ett omväxlande väder med minus- och plusgrader. Lägg till nederbörd och det blir en perfekt cocktail för skador på landets vägar.

– Man kan tycka att en asfaltväg är statisk men det är den inte. Det rör sig med väder och vind, och med temperaturerna framför allt, säger Henrik Rosdahl.

Ett effektivare sätt med AI-kameror

Men i Helsingborg har man i drygt ett års tid testat att utrusta sopbilarna med en AI-kamera som läser av vägnätet och rapporterar in skador och håligheter.

– Det är ett väldigt effektivt sätt att arbeta på. Att vi kan se hur vägarna utvecklar sig över årstiderna. Det är annorlunda med en mätning där man kan få information om vägarna en gång om året eller till och med vart tredje år.

Kostnadsökningar kräver effektivitet

Samtidigt som priserna för de flesta varor har ökat, har även asfalt blivit dyrare. Jämfört med för fyra år sedan har priset ökat med ungefär 100 procent.

– Ekonomin och de höga priserna är en jättestor utmaning. Därför måste vi jobba så att vi får mest pang för pengarna, säger Henrik Rosdahl.

Se hur AI-kameran upptäcker hål i gatan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.