Räddningstjänsten utvärderar just nu sin insats och det som förbryllar är några kamerabilder från insatsledarens hjälm. Bilderna visar hur branden pågick på två ställen när styrkan kom till platsen.
– Det brann otroligt kraftigt från pizzerian och det glaspartiet som binder samman matvarubutiken och pizzerian och sedan ser vi också att det brinner på gaveln på den här ungdomsverksamheten Lab. Och det förstår vi inte, att det brann på det viset. Det är därför vi väntar med nyfikenhet på vad polisen kommer säga om det här, vad som har hänt egentligen, säger Eva Lövbom, räddningschef vid räddningstjänsten i Landskrona.
Saknar spaningsuppslag
När SVT Nyheter ringer till polisen så berättar de att utredningen om mordbrand är nedlagd eftersom det inte går att hitta någon misstänkt.
– Vi tror oss vara säkra på att branden är anlagd, men vi saknar spaningsuppslag för att hitta den som har gjort det, säger Mattias Mohn vid polisen.
Mattias Mohn berättar att tekniker har hittat brandvätska på två ställen i byggnaden.
– Teknikerna har hittat brännbar vätska på två ställen, i köket och ett omklädningsrum, inne i pizzerian, säger Mattias Mohn.
Det är åklagaren som har fattat beslutet att lägga när ärendet, men hon har inte gått att nå.
Byggnaden saknade brandceller
Räddningstjänsten är fortfarande inte helt klar med sin utvärdering av insatsen. Men det står klart att förloppet snabbades på av att byggnaden saknade brandceller.
– Butikerna har ju inte haft riktiga dörrar, utan de har haft rullgaller för inbrottsskydd så röken har ju bara gått rakt igenom, och det är fyra meter emellan, säger Eva Lövbom vid räddningstjänsten.
Det kommunala bostadsbolaget Landskronahem ägde fastigheten som de hyrde ut till ett antal näringsidkare. Det var endast aktivitetshuset Lab som var en avgränsad brandcell.
”Lagstiftningen borde skärpas”
Det är inte ovanligt med den här typen av köpcentrum som saknar brandceller, enligt Eva Lövbom som menar att bygglagstiftningen borde skärpas.
– Om det brinner hos en så drabbar det flera andra näringsidkare och då tycker jag att man borde dra lärdomar och titta på det här ur bygglagstiftningssynpunkt. Kraven borde skärpas till så att varje verksamhet är en egen brandcell. För då är det så att vi från räddningstjänsten har mycket bättre möjlighet att rädda de andra verksamheterna, säger Eva Lövbom.