• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Männen medger att de var ute till havs och letade efter kokainet men de nekar till smuggling – hör åklagarens och advokatens argument i klippet ovan. Foto: SVT/tullverkets förundersökning

Männen medger att de letade efter kokainet – men nekar till smuggling

Uppdaterad
Publicerad

De två män, som misstänks för synnerligen grov narkotikasmuggling, hävdade först de var ute på havet för att fiska. Men i rätten ändrade de inställning och medgav att de letade efter kokainet. Däremot nekar de till smuggling.

På onsdag kommer domen i målet där två män och en kvinna från Stockholm misstänks vara inblandade i att ha smugglat in stora mängder kokain till Sverige. Detta uppdagades efter att väskor med 69 kilo kokain, värt 100 miljoner kronor, flutit i land i Nyhamnsläge utanför Höganäs.

– Jag menar att de är delar i en organisation som har planerat och genomfört den här smugglingen. Det rör sig om en stor mängd kokain som har transporterats till Sverige över gränsen, säger Karl-Erik Esbo, åklagare riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Nekar till smuggling

Männen som står åtalade för synnerligen grov narkotikasmuggling vid Helsingborgs tingsrätt har tidigare nekat till brott och sagt att de var ute till havs för att fiska. Under rättegången ändrade de sin inställning och medgav de att de letat efter kokainet.

Däremot nekar de till smuggling och hävdar att det var först när de var ute till havs som de fick veta att det var narkotika de skulle hämta.

– När han fick den informationen så var han 200 meter från den svenska kusten. Då befinner man sig på svenskt territorium och då kan det inte vara ett smugglingsbrott, säger Marcus Lodin, 34-åringens försvarsadvokat.

Hör åklagaren Karl-Erik Esbo  och advokaten Marcus Lodin i klippet ovan.

”Samtalen är avgörande”

Åklagaren Karl-Erik Esbo menar däremot att de avlyssnade samtal, som gjordes efter att misstankar fattades mot männen, är bevis för att de kände till narkotikan.

– Samtalen är helt avgörande. De faktiska omständigheterna är att männen hamnar i sjönöd och att det någon dag senare anträffas narkotika som flutit i land. Men det är genom telefonsamtalen som man kan koppla samman de här två händelserna, säger Karl-Erik Esbo,

Den 36-åriga kvinnan som står åtalad för medhjälp till synnerligen grovt narkotikasmuggling nekar till brott. Enligt åklagaren har hon hyrt en bil och en båttrailer i Stockholm, och med hjälpt av dessa transporterat en båt till Ängelholm i syfte att hämta narkotikan.

Kvinnan menar däremot att hon inte haft något uppsåt att smuggla narkotika.

Kan bli långa fängelsestraff

På onsdag kommer Helsingborgs tingsrätts dom i målet. Åklagaren har yrkat på minst 10 års fängelse för 34-åringen, sju till åtta års fängelse för 22 åringen och tre till fyra års fängelse för den 36-åriga kvinnan.

Om tingsrätten istället går på de de åtalade männens linje, att det är försök till grovt narkotikabrott, ligger straffvärdet på tre till fyra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.