Göran och Helena Rooth Svensson har levt tillsammans med ALS i elva år. Som vårdtagare och som anhörig. Foto: Simon Melin/SVT

Helena lever med ALS-sjuk man: ”Kampen har varit maximal”

Publicerad

I elva år har Helena Rooth Svensson tagit hand om sin ALS-drabbade man Göran. Efter att Karolinska institutet släppte en rapport om hur det är att vara partner till någon som lever ned ALS upplevde hon en aha-känsla. Hon var inte ensam i sina känslor.

Idag bor Göran på ett vårdboende i Båstad kommun men han bodde många år hemma tillsammans med sin fru Helena. Deras upplevelse av att leva med ALS, både som drabbad och som anhörig, är att det är en evig tung kamp.

– Jag har aldrig haft någon som lotsat oss i den här organisationen med kommunen och landstinget. Vi har varit helt ensamma, säger Helena Rooth Svensson.

Hör Helena Rooth Svensson berätta om hur det är att leva med ALS som anhörig i klippet ovan.

Vill ha individuell plan för ALS-drabbade

När Göran bodde hemma hade han och Helena tolv avlastningstimmar i veckan när Helena kunde åka hemifrån och ladda upp batterierna.

Idag besöker Helena Rooth Svensson Göran varje dag i flera timmar för att ge honom den intellektuella stimulans som hon anser att han inte får på vårdboendet.

Helena Rooth Svensson efterfrågar en individuell plan som är upprättad av specialistläkare och kommunen. För att underlätta för alla parter.

– Jag tycker vården måste uppmärksamma den här biten att anhöriga tar den stora tunga biten av vården utav ALS-drabbade, säger Helena Rooth Svensson.

Inget krav på individuella planer

Båstad kommun menar att det inte finns ett krav på att automatiskt upprätta individuella planer för neurologiskt sjukdomsdrabbade patienter men att det går att göra.

– Det kan vara viktigt att man upprättar sådana planer, säger Christin Johnsson, vård- och omsorgschef Båstad kommun.

Högre risk att dö som partner till ALS drabbade

Enligt rapporten från Karolinska institutet löper partners till någon som drabbats av ALS dubbelt så hör risk för att begå självmord.

– Det har varit så många år där kampen har varit maximal hela tiden. Till slut blir man energidränerad och utmattad och då kommer bara mörka tankar, säger Helena Rooth Svensson.

ALS

ALS är en samling neurologiska sjukdomar som förlamar kroppen. Nervcellena i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör.

Det finns inget botemedel för sjukdomen men det finns behandlingar som kan bromsa sjukdomsförloppet. I slutstadiet av sjukdomen påverkas andningsförmågan så att den drabbade avlider.

Varje år insjuknar cirka 200 personer i Sverige i ALS. De flesta är mellan 50 och 70 år.

Källa: 1177 Vårdguiden, Hjärnfonden och Neuro förbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.