I flera års tid har Ängelholms kommun försökt återställa stränderna vid Klitterhus efter stormar.
– Det startade med att kommunen efter stormar åkte ut och flyttade sand på stränderna med grävmaskiner. Det tyckte vi var okej ibland vid kris, men när det blev nästan årligen sa vi att de behöver en mer långsiktig lösning, säger Kristian Wennberg som är chef på Vattenenheten på Länsstyrelsen i Skåne.
Då sökte kommunen tillstånd om att få hämta sand i Skälderviken hos mark- och miljödomstolen, som gav avslag. Ärendet överklagades till Mark- och miljööverdomstolen som nu gett samma besked.
Flera parter inblandade
En betydande anledning bakom avslaget är länsstyrelsens kritik mot att sanden skulle hämtas i ett Natura 2000-område.
När ansökan först skickades in till mark- och miljödomstolen kom kritiken inte bara från länsstyrelsen. Även två av Ängelholms grannkommuner, Höganäs och Helsingborg, opponerade sig eftersom Natura 2000-området sträcker sig in i de båda kommunerna.
Men Anders Davidsson (M), ordförande miljö- och tillståndsnämnden i Ängelholm, tycker inte det ska avgöras på kommunal nivå eftersom den kräver ett större perspektiv.
– Det här är frågor som i första hand borde avgöras på nationell nivå och i andra hand på regional nivå för det är för stora och svåra frågor. Det är kanske inte rimligt att kommuner ska tjafsa om en sådan här fråga, säger han.
I videon får du se sanddynerna som kommunen vill förstärka.
Vad är ett Natura 2000 område?
Natura 2000 är ett nätverk av skyddade områden i hela EU. Urvalet är en viktig grund för att bevara värdefulla naturområden och arter som är representativa för Sverige och särskilt skyddsvärda i ett europeiskt perspektiv.
Natura 2000 skapades inom EU för att hejda utrotningen av djur och växter och för att hindra att deras livsmiljöer förstörs. Sverige och övriga EU-länder ska se till att nödvändiga bevarandeåtgärder vidtas i områdena enligt art- och habitatdirektivet och fågeldirektivet. Flertalet Natura 2000-områdena är också skyddade som nationalpark eller naturreservat.
Natura 2000 ska bevara värdefull natur, men innebär inte något generellt stopp för pågående markanvändning eller utveckling av samhället. Det måste avgöras i varje enskilt fall vilka åtgärder som kan fortsätta och vilka som inte kan tillåtas.
Källa: Naturvårdsverket