Flera personer fördes med ambulans till Helsingborgs lasarett efter en olycka strax öster om Ängelholm i juni då två personer omkom. Foto: Adam Johansson

Ängelholmsföretaget om dödsolyckan – åskoväder kan ha bidragit

Uppdaterad
Publicerad

Två anställda omkom i en olycka på företaget Omni Polymer i Ängelholm i juni. Nu visar företagets egen utredning att ett åskoväder kan ha bidragit.

De två männen höll på att göra rent i en tank där det varit slamprodukter när de kollapsade. Det bildades giftigt svavelväte i en mängd som kom att vålla dödsolyckan.

Dödsfallen utreds fortfarande av Arbetsmiljöverket. Men nu är företagets egen analys av olyckan klar. Med hjälp av dokumentation, medarbetare och chefer har man kommit fram till ett par olika orsaker.

Fel i konstruktionen

Trots att vattenreningssystemet är säkerhetsmärkt har företaget ändå konstaterat brister i konstruktionen. Bland annat menar företaget att tillverkaren av reningssystemet inte har tagit med i beräkningen att rester av slam kan samlas i systemet vid vissa situationer.

Men vädret vid olyckstillfället kan också ha spelat in. Ett åsknedslag slog ut en styrenhet och det gjorde att vattnet i tanken där männen befann sig inte kunde cirkulera som det var tänkt.

Det varma vädret fick dessutom gasbildningen att öka. Det gjorde räddningsarbetet dramatiskt – fyra brandmän fick föras till lasarett sedan de fått känningar av gasen.

Arbetet står stilla

Nu står produktionen vid Omni Polymer stilla. Och så förblir det tills vattenreningsanläggningen ersatts med ett annat system som bedöms som säkrare, skriver företaget i sin rapport. Då tar robotar över uppgiften att rena tankarna.

SVT Nyheter Helsingborg har förgäves sökt en representant för företaget för en kommentar.

Så här rapporterade SVT Nyheter Helsingborg i samband med olyckan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Adam Johansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.