Foto: Henrik Montgomery/ TT

Det krävs för att en ung misstänkt ska häktas

Publicerad

Generellt sätt ska unga personer som är misstänkta eller dömda för brott hellre vårdas än straffas, men det finns utrymme i lagen att både fängsla och häkta personer över 15 år.

Om en person som är under arton år misstänks för ett grovt brott har åklagaren möjlighet att begära den personen häktad.

Det finns tre kriterier som vart och ett kan motivera detta:

1. Att personen riskerar att återfalla i brottsliget.

2. Att det föreligger flyktfara.

3. Att personen riskerar att förstöra utredningen.

Utöver det måste åklagaren göra en bedömning om det är proportionerligt att häkta den unga personen.

– Men för det krävs det synnerliga skäl och man måste ta ställning till hur gammal personen är, hur allvarligt brottet är och hur starkt något av häktningsskälen är, säger Sara Stolper, kammaråklagare på utvecklingscentrum inom Åklagarmyndigheten.

I första hand ska åklagaren, som leder polisutredningen, ta kontakt med socialtjänsten för att utreda om det finns alternativ till häktning.

Det innebär i praktiken att kommunen som bedömer om det finns möjlighet att göra ett omhändertagande enligt Lagen om vård av unga.

– Om socialtjänsten inte hittar ett alternativ kan åklagaren gå vidare med en begäran om häktning. Där är åklagaren i händerna på kommunens bedömning och tillgång till placeringsmöjligheter, säger Sara Stolper.

Det kan handla om att kommunen inte har tillgång till plats på låsta institutioner.

Straffmyndig vid 15 år

I Sverige blir man straffmyndig när man fyller 15 år. Det vill säga det är först då du kan dömas till straff.

Men domstolarna ser på brottslingar som unga personer, ända upp till 21 års ålder, och dömer därmed inte ut lika stränga straff.

– Unga människor ska man mer vårda än straffa. Lagen och praxis utgår från att det inte är bra att de vistas inlåsta bland vuxna kriminella, säger Sara Stolper.

Då unga döms

Döms en ung person utgår rätten från för vad en vuxen skulle ha fått för straff. Därefter reduceras det straffet enligt en schablon, i regel med hälften för personer som är 18 år. En 17-åring döms i regel till en tredjedel av straffet.

En ung person kan enligt lagen dömas till fängelse, men det är mycket ovanligt. I normalfallet dömer rätten straffet till sluten ungdomsvård.

Maxstraffet för sluten ungdomsvård är fyra år.

Straffpåföljd för mord

För en vuxen person är straffskalan för mord 10-18 års fängelse. Råder det försvårande omständigheter kan personen dömas till livstids fängelse.

När det gäller brottet ”försök till mord” gäller i teorin samma straffskala som för det fullbordade brottet men det blir i regel dömt till ett kortare straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.