Arbetsmiljöverket kräver att poliserna ska få vara med och välja hörselskydd. Foto: SVT

”Kollegor får skador för livet”

Uppdaterad
Publicerad

Poliserna måste få bättre skydd mot buller. Det kräver Arbetsmiljöverket som nu ställer en rad krav och hotar med ett vite på tre miljoner om de inte uppfylls. Men polismyndigheten överklagar beslutet.

Helsingborgspolisen Anders Jönsson jobbade när Helsingborgs IF för ett par år sedan tog emot Malmö FF hemma. Hans uppgift var att bevaka Malmösupportrarnas marsch till Olympia.

Plötsligt small en banger bakom honom när han var på väg in i polisbussen, en extremt kraftig smällare med ett ljud på runt 170 decibel. Efteråt berättade han om händelsen för SVT Nyheter Helsingborg:

Hörselskydd för polisen

– Jag var helt oförberedd. Jag började tänka på hur den smällen landade i mitt öra.

Fick tinnitus efter smällen

Anders Jönsson fick tinnitus i ena örat. Därmed är han en av den växande skara poliser som drabbas av bullerskador på jobbet. Mellan 2013 och 2016 nästan fördubblades den typen av arbetsskador, enligt Polisförbundet.

De värsta riskjobben är fotbollsmatcher och demonstrationer. Men även långvarigt lägre buller kan ställa till med problem.

”Går för långsamt”

I den här frågan har facket och arbetsgivare stått långt ifrån varandra.

– Vi ser att det går framåt, men det går alldeles för långsamt, sa Fredrik Brokopp, regionalt skyddsombud vid polisen i nordvästra Skåne till SVT Nyheter Helsingborg.

I våras anmälde Polisförbundet, polisernas fackliga organisation, sin arbetsgivare till Arbetsmiljöverket.

Och nu riktar Arbetsmiljöverket ett föreläggande mot polismyndigheten. Gör något åt bullerproblemen innan året är slut eller betala ett vite på tre miljoner kronor.

Flera krav från Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverkets krav handlar om utbildningar, utredningar och riskbedömningar. Dessutom kräver Arbetsmiljöverket att poliserna ska få vara med och välja hörselskydd.

Polisförbundets nationella skyddsombud Emma Cronberg är nöjd med Arbetsmiljöverkets beslut.

– Det är tråkigt att vi behövde dra bullerfrågan ända dit. Men i dag är jag väldigt glad och tacksam över verkets beslut. Vi känner att våra problem har blivit sedda, säger hon.

Överklagar till Förvaltningsrätten

Men Polismyndigheten har överklagat Arbetsmiljöverkets beslut till förvaltningsrätten och vill i första hand att föreläggandet upphävs.

– Vi har redan uppfyllt de flesta kraven som Arbetsmiljöverket ställer. Det som återstår har vi gjort en plan för och den har vi också redovisat för verket. Vi känner oss orättvist behandlade. Nu får förvaltningsrätten avgöra frågan, säger Mika Eskelinen, arbetsmiljöexpert på polismyndighetens HR-avdelning.

Men skyddsombudet Fredrik Brokopp är kritiskt till myndighetens agerande.

– Jag är besviken myndigheten. Kollegor får lida resten av sitt liv för att man fullföljt ett uppdrag som man haft i tjänsten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hörselskydd för polisen

Mer i ämnet