Befälen sitter i kontorsrum inne på polishuset bakom fönstren som vetter ut mot en korridor. Dagsljusinsläppet kommer från takfönster på hög höjd. Foto: SVT Grafik/Truls Wallin

Arbetsmiljöverket: Polisbefäl måste få mer dagsljus på jobbet

Publicerad

20 inre befäl i Helsingborg arbetar i kontorsrum utan tillräckligt med dagsljus. Arbetsmiljöverket kräver nu att arbetsgivaren omgående förbättrar arbetsvillkoren – annars väntar ett vite på 75.00 kronor.

De inre befälen, eller jourförundersökningsledarna som de numera kallas, leder polisarbetet i det akuta skedet. De fattar bland annat beslut om vem ska hämtas till förhör eller släppas fria.

– De arbetar i minutoperativ verksamhet med hög stress. Dessutom arbetar de skift vilket innebär ökade hälsorisker redan från början, säger Åsa Wulff, huvudskyddsombud för polisen i nordvästra Skåne.

Arbetsmiljöverket fick avgöra

Fönstren i kontorsrummen där befälen sitter vetter ut mot en korridor med takfönster på hög höjd. SVT får dock inte fotografera rummen eftersom polishuset är ett skyddsobjekt.

– Rummen i sig är ganska bra, men inte för den här verksamhetens art, säger Åsa Wulff.

– Det här handlar om medarbetare som inte har rast i sitt kollektivavtal. De har måltidsuppehåll på 20 minuter om arbetet tillåter det. De går inte heller någon annanstans under sina arbetspass där de kan få dagsljus.

Åsa Wulff, huvudskyddsombud för polisen i nordvästra Skåne, har länge drivit frågan om de ljusfattiga kontorsummen. Foto: Cecilia Hedlund

Frågan har varit på tapeten i flera år. Till sist valde Åsa Wulff att lämna in en begäran om åtgärder enligt arbetsmiljölagen 6:6a.

Och nu har Arbetsmiljöverket fattat ett beslut.

Före 15 september måste befälen få nya arbetsrum annars riskerar polisen ett vite på 75.000 kronor.

Riskbedömning före flytt

– Arbetsmiljölagen anger ingen procentsats eller liknande när det gäller dagsljus. Nu hänvisar Arbetsmiljöverket till Boverkets riktlinjer och då förhåller vi oss till det, säger Christian Nordin, sektionschef för utredningsjouren på polisen i Helsingborg.

Enligt Christian Nordin tittar nu arbetsgivaren på lösningar tillsammans med skyddsombud och medarbetare.

Dagljus viktigt för hälsan

I föreskriften ”Arbetsplatsens utformning”, (AFS 2009:2, paragraf 9) står följande om dagsljus: Vid stadigvarande arbetsplatser, i arbetslokaler och personalutrymmen som är avsedda att vistas i mer än tillfälligt, ska det normalt finnas tillfredsställande dagsljus och möjlighet till utblick.

I Arbetsmiljöverkets beslut står det att dagsljus och utblick har stor betydelse för människors hälsa och välbefinnande, och att detta är än viktigare för dem som har nattarbete.

I beslutet hänvisar Arbetsmiljöverket till Boverkets riktlinjer som säger att dagsljuset inomhus ska vara minst 1 procent av ljuset utomhus.

En mätning som företagshälsan gjorde 2017 visade att dagsljusfaktorn i det ena kontorsrummet inne på polishuset var 0,35 procent och i det andra rummet 0,26 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.