Flera personer fördes med ambulans till Helsingborgs lasarett efter en olycka strax öster om Ängelholm under tisdagsmorgonen. Foto: Adam Johansson

Kritiserades för säkerhetsbrister – bara dagar före dödsolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har omkommit efter den allvarliga olyckan på återvinningsanläggningen i Ängelholm. I förra veckan genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion på arbetsplatsen – och konstaterade en rad brister.

Två män i 40-årsåldern kollapsade i en tank på arbetsplatsen i Ängelholm på tisdagsmorgonen, senare under dagen meddelade polisen att de båda avlidit av sina skador.

Olyckan skedde i samband med rengöring av tanken där det hade bildats svavelväte i hög koncentration.

Även sex anställda vid räddningstjänsten fick föras till sjukhus efter att ha andats in den farliga gasen, deras skador bedöms som lindriga.

– Jag är djupt bedrövad över den tragiska händelse som inträffade i morse på vår fabrik i Ängelholm. En av våra medarbetare har avlidit och en är allvarligt skadad. Våra tankar går till anhöriga och kollegor i denna svåra stund, säger Josef Tapper, vd på Omni Polymers, i ett uttalande på företagets sajt.

Kritiserade brister

För bara fem dagar sedan var Arbetsmiljöverket på plats för en inspektion. SVT har tagit del inspektionsresultatet där tillsynsmyndigheten påpekat flera brister.

En av punkterna handlar om “Riskbedömning av kemiska riskkällor och dokumentation av resultatet”. Myndigheten skriver att företaget vid inspektionen inte kunde “visa om eller utesluta att luften i produktionshallen innehöll hälsofarliga ämnen”.

I övrigt kritiseras Omni Polymers för brister vad gäller exempelvis kontroller av trycksatta anordningar och arbetsplatsens utformning. Totalt handlar det om brister i sju punkter.

Anmälan från bemanningsföretag

Efter händelsen har Arbetsmiljöverket fått in en anmälan om olyckan från ett annat företag, ett bemanningsföretag. Företagets vd skriver i anmälan att den anställda städat en tank med vatten där det bildats gas som orsakade medvetslöshet och syrebrist.

Det är ännu oklart exakt vad som ligger bakom olyckan. Händelsen utreds nu av åklagare som misstänkt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Adam Johansson

Vet du mer om händelsen? Tipsa SVT:s granskande reportrar här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.