SVT kan nu visa skisserna som ingår i ansökan om att på sikt få bygga i folkparken i Helsingborg. Foto: Sjökrona exploatering/Tengbom arkitekter

Skisserna: Så vill bolaget bygga i folkparken

Publicerad

SVT Nyheter Helsingborg kan nu visa skisserna som ingår i ansökan om att på sikt få bygga i folkparken i Helsingborg.

Förslaget, som kommer från Sjökrona exploatering går kortfattat ut på att bygga 400 bostäder: dels 200 uppe på höjden där bland annat Sundspärlan ligger, dels 200 på parkeringsytorna nedanför.

I ansökan står det uttryckligen att dansrestaurangen ska rivas.

Utöver det framgår det att exploateringsbolaget vill bygga en grundskola intill Fältarpsvägen där det idag är grönområde och lekplats.

– Vi har även föreslagit att man kan titta på möjligheten att bygga en idrottshall. Det är inget självändamål för exploateringsbolaget, men det kunde vara bra för området, säger vd Anders Landsbo.

Skolan ligger i det tänkta naturreservatet

Bolagets planer på en skola och eventuell idrottshall överlappar tydligt det planerade naturreservatet i Jorbodalens gränser.

– Jag och styrelsen är medveten om detta, det är därför vi också har skrivit i ansökan att vi vill att det här prövas. Man får ställa de här intressena mot varandra, säger Anders Larsbo.

Detta är förutsättningarna för detaljplansansökan

Ansökan skickades in till stadsbyggnadsnämnden i januari 2019.

Ansökan har inte behandlats där än.

Exploateringsbolaget har sagt upp sitt kontrakt med Nöjesbolaget Sundspärlan som driver verksamheten i dansrestaurangen.

Christian Orsing (M) som är ordförande i stadsbyggnadsnämnden vill inte starta en detaljplansprocess som tar tid från tjänstemännen innan han uppfattat att det finns möjlighet att komma överens politiskt om planerna.

Varken Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna som Fyrklövern är beroende av vill att det byggs på annat än parkeringsytorna. Socialdemokraterna går heller inte med på att riva Sundspärlan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.