Folkfest när Helsingborg Marathon drog igång igen efter ett uppehåll på två år. Foto: Ninni Mikael/SVT

Arrangören: ”En efterlängtad folkfest är tillbaka”

Publicerad

I dag gick Helsingborg Marathon av stapeln – och det har varit efterlängtat. Det är det första marathonloppet i Helsingborg på två år då det blev inställt i fjol på grund av pandemin.

– Det blir lite som en folkfest med mycket glädje, där alla löpare får träffa varandra igen, säger Erik Alnervik projektledare för Helsingborg Marathon.

Vanligtvis deltar löpare från hela världen i Helsingborg Marathon men i år har det blivit något färre. Totalt 2 500 löpare deltog i marathonloppet i år.

– Vi har mellan 30 och 35 olika nationaliteter som tävlar i år, säger Erik Alnervik projektledare Helsingborg Marathon.

Det 42 kilometer långa marathonloppet startade vid Dunkers kulturhus och slutade vid Gröningen. Andreas Gartmyr, som är en av tävlingsledarna, beskriver stämningen som fantastisk.

– Det är som kor på grönbete, alla är spralliga, berättar han.

Sent besked – ”Varit slitigt”

Det var först inte helt självklart att loppet skulle kunna genomföras på grund av pandemin. Det var när beskedet om att 900 idrottsutövare kan befinna sig i start- och målområdet samtidigt som arrangörerna tog beslut om att Helsingborg Marathon kunde genomföras.

– Det har varit slitigt, men just nu är man fylld av den energin som alla människor gett en när man tagit emot folk vid mållinjen, säger Andreas Gartmyr.

Helsingborg Marathon består av fyra olika lopp. Förutom marathon finns det även ett halvmarathon, ett stafettlopp, och ett barnlopp. För att följa de rådande restriktionerna kunde totalt 900 deltagarna anmäla sig till varje lopp.

– Det känns helt fantastiskt, vi har ju väntat på detta i två år, säger Andreas Gartmyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.