När SVT Nyheter Helsingborg pratar med ungdomar, drabbade föräldrar, ideella krafter och polisen vittnar flera om att det finns stora mängder narkotika i kommunen.
– Det är mycket narkotika, det finns både ute och på skolor, de säljer i skolan, säger Simina Carmen, 14 år.
– För en liten unge är det lättare att få tag på droger och sånt än cigg, säger Michael Gomany, 16 år.
Hör de olika åsikterna i kommunen i klippet ovan.
“Inte ett Bjuvsproblem”
I flera avtal pekar kommunen själv på en ”förhöjd nivå gällande försäljning och bruk av narkotika”. Under de senaste åren har Bjuv även legat på höga nivåer gällande anmälda narkotikabrott och hittills i år ligger kommunen på samma siffra som Malmö, sett till befolkningsmängd. Orosanmälningar gällande missbruk bland unga har också dubblerats de senaste åren.
Enligt rektorer, öppenvårdscentralen, socialtjänsten och trygghetssamordnare arbetar kommunen med flera brottsförebyggande åtgärder. Men trots det hänvisar de till att det är ett nationellt problem.
– Det är inte ett Bjuvsproblem, det är ett samhällsproblem på bred front, säger Mathias Hasselrot, rektor på Varagårdsskolan.
Kriminologen: ”Högsta grad ett lokalt problem”
Marie Torstensson Levander är i professor i kriminologi på Malmö universitet, och betonar tyngden i att arbeta med narkotikaproblematik lokalt.
– Klart att det är ett samhällsproblem, men i allra högsta grad ett lokalt problem. I det här fallet så är det ju något som inträffar lokalt och då är det ett lokalt problem och då får man hantera det.
Regeringen har föreslagit en ny lag som innebär att kommunerna själva ska ta fram en lokal lägesbild över brottsligheten och ta ställning till behovet av åtgärder. Regeringens förslag föreslås träda i kraft den 1 juli 2023.
Lagrådsremiss: Kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete
För att säkerställa att kommunerna arbetar med dessa frågor på ett effektivt och kunskapsbaserat sätt föreslår regeringen att kommunernas ansvar för brottsförebyggande arbete regleras i lag. Enligt den nya lagen ska kommunerna ta fram en lägesbild över brottsligheten och utifrån denna ta ställning till behovet av åtgärder och besluta om en åtgärdsplan. Kommunerna ska också ta visst ansvar för samordningen av det lokala brottsförebyggande arbetet och inrätta en samordningsfunktion.
Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2023.