Men om han som förtroendevald kan dömas för brott mot efterforskningsförbudet har aldrig prövats fullt ut i domstol.
– Gäller samma regler för folkvalda politiker som det gör för utsedda chefstjänstemän i en kommun? Åtal mot chefstjänstemän i en kommun är inget ovanligt och finns en relativt fast praxis. Detsamma gäller statliga chefer – man får inte fråga anställda om de pratat med pressen. Men om den här principen även gäller folkvalda politiker har hittills inte fått något slutligt avgörande, säger kammaråklagare Bo Birgersson som lett förundersökningen.
Politikern medger att han skickat mejlet, men säger att han gjorde det som privatperson.
Justitiekanslen, som väckt åtalet, menar att Pontus Pålsson är ”myndighetsföreträdare för kommunen” eftersom han sitter i kommunstyrelsen.
”Kommunstyrelsen har motsvarande funktion”
SVT frågade en jurist och forskare som är specialist på arbetsrätt, hur han tolkar Pontus Pålssons roll.
– Lagrummet handlar alltså om att bland annat en arbetsgivare inte får efterforska en källa, och han har en arbetgivarroll eller arbetsgivarfunktion. Man kan jämföra med en bolagsstyrelse där ju ledamöterna ytterst spelar arbetsgivarrollen, och i en kommun är det ju som regel kommunstyrelsen som har motsvarande funktion, säger juristen Tommy Iseskog.
Pontus Pålssons advokat vill inte kommentera åtalet men meddelar att hans klient förnekar gärningen och kommer att utveckla sin inställning under förhandlingarna i rätten.