Bilden är en arkivbild och har inget med månadens jordgubbstillslag att göra. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Barn under tio sålde jordgubbar i Helsingborg – kan utnyttjas av kriminella

Publicerad

Midsommar står runt hörnet och ett traditionsenligt inslag är de svenska jordgubbarna. Men är alla svenska och går försäljningen rätt till?

Det korta svaret är nej.

Under tre dagar i juni kontrollerades jordgubbsförsäljningen i Helsingborg av polisen och kommunens miljöinspektörer. Resultatet var något oroväckande.

– Det värsta är att det är unga barn som dras in i detta i hopp om att få sitt första sommarjobb och blir indirekt indragna i att finansiera den organiserade brottsligheten, säger Amir Jawad (L), miljönämndens ordförande.

Ett barn under tio år skötte en försäljning. Totalt saknade 15 försäljare tillstånd och 180 liter jordgubbar beslagtogs.

– Jordgubbarna kunde inte spåras. Livsmedelsföretagaren ska kunna visa från vem och när jordgubbarna är köpta. Alla livsmedel ska kunna spåras i hela livsmedelskedjan, ”från jord till bord”, säger Olu Lindström, chef för livsmedelskontrollen på Helsingborgs stad.

Polisen nationellt: Omsätter miljardbelopp

Det är första gången som polisen och kommunen gemensamt kontroller just jordgubbsförsäljningen.

Nationellt misstänker polisen att den olagliga jordgubbsförsäljningen årligen omsätter miljardbelopp. Och att den i vissa fall ingår i samma organiserade brottslighet som säljer narkotika och begår grova våldsbrott.

– I just Helsingborg var försäljarna ofta ungdomar i tonåren som saknade anställningsavtal, säger Amir Jawad (L).

Konsumenterna blir lurade

– Detta är ytterligare ett exempel på hur vi alla riskerar att gynna den organiserade brottsligheten. Vi vill köpa svenska närproducerade produkter men blir lurade och får i stället jordgubbar från andra länder och där förtjänsten hamnar i fickorna på kriminella nätverk, säger Jonas Berg, säkerhetschef på Helsingborgs stad.

Vad händer med de beslagtagna jordgubbarna?

– De destrueras och blir ett sorts matsvinn. Det kan inte vi ta ansvar för. Det är livsmedelsförsäljarnas ansvar, säger Amir Jawad (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.