Under tre dagar i juni kontrollerades jordgubbsförsäljningen i Helsingborg av polisen och kommunens miljöinspektörer. Resultatet var något oroväckande.
– Det värsta är att det är unga barn som dras in i detta i hopp om att få sitt första sommarjobb och blir indirekt indragna i att finansiera den organiserade brottsligheten, säger Amir Jawad (L), miljönämndens ordförande.
Ett barn under tio år skötte en försäljning. Totalt saknade 15 försäljare tillstånd och 180 liter jordgubbar beslagtogs.
– Jordgubbarna kunde inte spåras. Livsmedelsföretagaren ska kunna visa från vem och när jordgubbarna är köpta. Alla livsmedel ska kunna spåras i hela livsmedelskedjan, ”från jord till bord”, säger Olu Lindström, chef för livsmedelskontrollen på Helsingborgs stad.
Polisen nationellt: Omsätter miljardbelopp
Det är första gången som polisen och kommunen gemensamt kontroller just jordgubbsförsäljningen.
Nationellt misstänker polisen att den olagliga jordgubbsförsäljningen årligen omsätter miljardbelopp. Och att den i vissa fall ingår i samma organiserade brottslighet som säljer narkotika och begår grova våldsbrott.
– I just Helsingborg var försäljarna ofta ungdomar i tonåren som saknade anställningsavtal, säger Amir Jawad (L).
Konsumenterna blir lurade
– Detta är ytterligare ett exempel på hur vi alla riskerar att gynna den organiserade brottsligheten. Vi vill köpa svenska närproducerade produkter men blir lurade och får i stället jordgubbar från andra länder och där förtjänsten hamnar i fickorna på kriminella nätverk, säger Jonas Berg, säkerhetschef på Helsingborgs stad.
Vad händer med de beslagtagna jordgubbarna?
– De destrueras och blir ett sorts matsvinn. Det kan inte vi ta ansvar för. Det är livsmedelsförsäljarnas ansvar, säger Amir Jawad (L).