Två barn i kökskläder och kockmössor arbetar tillsammans vid diskbänken med att skala morötter. Rester av morotsskal ligger spridda på bänken. Detaljer i köket, inklusive en diskbänk och rengöringsprodukt, syns i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med kockmössorna nerdragna är det lättare att fokusera på uppgiften. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Barnen på Skogsgläntan skalar för fulla muggar – förbereder sin egen lunchsoppa

Uppdaterad
Publicerad

På förskolan Skogsgläntan får barnen vara med och förbereda sin egen lunch. Förskolan arbetar löpande med att hjälpa barnen att få en god relation till sin mat, från jord till bord.

Det hackas febrilt när förskolebarnen i Laröd förbereder dagens lunch. Det ska bli grönsakssoppa med råvaror från egen odling.

– Ibland kommer de in med grejer som de plockat. Då tar jag hand om det och så gör vi det till lunch, säger Marie Hertzman som är kock och måltidspedagog på förskolan.

Förskolan arbetar löpande med att integrera närodlade grönsaker och matlagning i det pedagogiska arbetet.

Blir snabb och stark

Klädda i kockkläder och utrustade med barnvänliga verktyg är det full aktivitet flera timmar innan dagens lunch. Och barnen är väl medvetna om varför de tycker det är viktigt att äta närodlade grönsaker.

– Det är bra för kroppen och man blir jättestark. Och så kan man springa snabbare, säger Elliot Barte, 5 år.

I videon hör du om vilken grönsak som är godast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.