Skolbussen ställs in – 14 barn tvingas byta skola

Uppdaterad
Publicerad

För 14 barn i byn Tånga i Helsingborgs kommun är det oklart om de kan åka tillbaka till samma skola och träffa samma vänner som innan sommarlovet. Byn ligger på gränsen mellan Helsingborg och Höganäs och nu tas möjligheten till skolskjuts över kommungränsen bort.

– Det känns konstigt och tråkigt. Man vill inte missa kompisarna i skolan, säger Eddie som ska börja i sjätte klass efter sommarlovet.

Efter att byns lokala skola, Rögleskolan, lades ner valde många att byta till Jonstorpsskolan – den ligger helt enkelt närmst. Att skolan låg i en annan kommun hade inte så stor betydelse då föräldrarna blev lovade skolskjuts till sina barn. Men det gäller inte länge.

I våras tog utbildningsnämnden i Höganäs kommun, som tidigare stått för kostnaden av bussen, beslutet att ställa i skolbussen. Och nu får Eddie och 13 andra elever från Tånga inte längre träffa sina vänner på skolan efter sommarlovet.

Kommunen: ”Ingen skyldighet”

En handläggare på kommunen säger till SVT Nyheter Helsingborg att de inte har någon skyldighet att ordna skolskjuts. Helsingborgs stad vill att barnen går i någon av hemkommunens skolor, men det innebär att de tvingas byta skola.

För att skolbussen ska kunna hämta upp några av barnen som bor på Höganäs sida av gränsen innebär det att bussen till och med kommer åka förbi barnen i Tånga – men inte stanna.

Föräldrarna upprörda

Barnen erbjuds platser på Kattarps skola och på Maria Parkskolan i Helsingborgs kommun.

– Kommunen hänvisar till Kattarps skola, men där kan Eddie bara stanna ett år för det finns inget högstadie där, så då får han byta skola igen, säger Marcus Karlsson som bor i Tånga och är pappa till Eddie som går på Jonstorpsskolan.

Detta innebär alltså att Eddie kan komma att behöva gå i tre olika skolor under de närmsta åren. Det enda han vill är att vara kvar med sina vänner på Jonstorpsskolan, som han gått på i sex år.

Föräldrarna i Tånga försöker tillsammans hitta lösningar och är nu i full gång med att överklaga beslutet.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.