Christian Penno är barnläkare i Helsingborg. Han har själv varit med att anmäla föräldrarna när barn kommer in med oförklarliga skador som tytt på misshandel. Foto: Caroline Larsson/SVT

Barnläkaren: ”Vi är dåliga på att anmäla misshandel”

Publicerad

Idag invigs det nya barnskyddsteamet på Helsingborgs lasarett. Gruppen ska jobba för att fler våldsutsatta barn ska upptäckas när de kommer i kontakt med vården.

Barnläkaren Christian Penno tar emot oss på barnakuten i Helsingborg. Han ingår i det nya barnskyddsteamet på sjukhuset och har själv upplevt flera spädbarn som kommit in med skador efter att ha blivit misshandlade.

– Men sjukvården är för dålig på att anmäla, konstaterar han.

Det här trots att vårdpersonal har en anmälningsplikt enligt Socialtjänstlagen.

– Min erfarenhet är att man möts av väldig aggressivitet från föräldrarna, säger Christian Penno.

Vart tionde barn riskerar att fara illa

Barnskyddsteamets uppdrag är att utbilda personalen i hela vårdkedjan, från primärvård till vuxenpsykiatrin, i hur det går till att anmäla, vilka skador och tecken man som vårdpersonal ska uppmärksamma. Men teamet ska även stötta kollegor i aktuella fall då anmälningarna ska göras.

Enligt aktuell forskning riskerar 10-15 procent av alla barn i Sverige att fara illa under sin uppväxt.

Sedan 2018 har även Kristianstad, Lund och Malmös sjukhus startat barnskyddsteam, Helsingborg blir sist ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.