37 av 45 barnmorskor i förlossningsvården har sagt upp sig från lasarettet i Helsingborg, något som hotar vården i höst. Striden gäller rätt till återhämtning efter att ha jobbat natt.
Nu går arbetsgivaren den uppgivna personalen till mötes genom att erbjuda individuella avtal med de barnmorskor som valt att säga upp sig, i en sista vädjan att få dem att ta tillbaka sina uppsägningar.
– Barnmorskornas uppsägningar har satt oss i ett mycket bekymmersamt läge där vi riskerar att stå utan tillräckligt många förlossningsplatser i höst. Därför är jag glad att kunna erbjuda en lösning som skulle ge värde både för barnmorskorna som vill ha mer tid för återhämtning och för våra patienter som ska garanteras trygga förlossningar, säger förvaltningschef Björn Zackrisson.
Erbjuds mer vila
Under ett ettårsprojekt erbjuder arbetsgivaren en individuell, ekonomisk ersättning som motsvarar en ökad bonustid per arbetad natt från 2,5 timmar till 4 timmar.
– Jag hoppas att barnmorskorna tar denna utsträckta hand och är villiga att jobba gemensamt med arbetsgivaren för att bibehålla en fungerande förlossningsvård samtidigt som deras arbetsmiljö förbättras, säger Björn Zackrisson.
Barnmorskornas krav har varit två timmars kortare veckoarbetstid, vilket innebär ungefär 34,5 timmar i veckan med både natt-, dag- och kvällspass.
– Under mötet där det här förslaget presenterades fick jag både några positiva reaktioner och en del negativa. Men jag hoppas verkligen att när vi nu går barnmorskorna helt till mötes i deras krav att de väljer att stanna kvar, säger Björn Zackrisson.
Björn Zackrisson är tydlig med att det här förslaget inte får innebära ökade kostnader för förlossningsvården. För att klara av det och ändå kompensera barnmorskornas minskade arbetstid behöver förlossning och BB se över bland annat arbetssätt och rollfördelning, menar han. Exakt hur det ska gå till framgår inte av förslaget.
– Det handlar om att vi måste göra en total översyn om vad barnmorskorna gör på sina arbetspass så att deras kompetens utnyttjas till max och att andra personalgrupper kan ta vid och utföra arbetsuppgifter som inte krävs att det utförs av en barnmorska.
Vårdförbundet kritiskt
Från Vårdförbundets sida är man kritisk till den här typen av individuella kontrakt som arbetsgivarna nu föreslår.
– På det sättet kommer situationen bara att fortsätta, avdelning för avdelning i hela region Skåne. Jag tycker det är dirket olämpligt eftersom det skapar en situation där man får igenom sin vilja genom att säga upp sig. Det vill varken fackförbundet eller arbetsgivaren, säger Per Bentsson som är talesperson för Vårdförbundet i Skåne.
Regionen slår tillbaks kritiken
Men Björn Zackrisson slår tillbaks den kritiken och menar att Vårdförbundet varit osynligt under den senaste tidens turbulens.
– Vi har vid flera tillfällen försökt få till en förhandling med Vårdförbundet men utan att lyckas. Det tvingar oss nu att förhandla individuellt med enskilda individer, konstaterar han.
Han menar att facket borde tagit avstånd från uppsägningarna och istället sett till att lösa situationen på lång sikt.
– De har inte tydligt tagit avstånd från den här typen av aktioner som sker i strid med den svenska modellen för att lösa den här typen av motsättningar på arbetsmarknaden. Alltså i förhandling mellan fack och arbetsgivare. Deras agerande minskar deras trovärdighet som förhandlingspart, säger Björn Zackrisson.