Yasra Delpisheh yrkade på 200 000 kronor i skadestånd och att hennes uppsägning skulle ogiltigförklaras. I dessa delar går Båstads kommun henne till mötes.
Båstads kommun håller dock fast vid att man inte anser att Yasra Delpisheh utsatts för repressalier då hon och hennes kollega larmade om grava brister inom socialtjänsten.
– Vi håller inte med om sakfrågan, men det blir ingen juridisk prövning. Härmed är det här ärendet avslutat och vi kan blicka framåt, säger Philipp Sueffer, HR-chef i Båstad.
Men samtidigt som Båstad går med på att ogiltigförklara uppsägningen så vägrar kommunen att sätta Yasra Delpisheh åter i tjänst.
Därför måste kommunen, i enlighet med Las paragraf 39, betala ut en ersättning till henne. I detta fall handlar det om 16 månadslöner.
Vill få lagen prövad
Men Yasra Delpisheh är inte nöjd. Hon var beredd på att möta motparten i tingsrätten i Malmö under våren.
– Jag har inte drivit det här rättsligt för att få skadestånd. Jag har en lång repressalielista och mycket materal. Nu behöver vi titta på alternativen. Domstolen har inte klubbat någon förlikning och vi behöver titta igenom vad vi har för rättsliga möjligheter för att faktiskt få visselblåsarlagen prövad, säger hon.
Fann lång rad fel
Yasra Delpisheh var en av de två anställda som slog larm om brister inom socialtjänsten hösten 2019.
Bland annat fann kollegorna att orosanmälningar gällande barn som blivit liggande i skåp, varken registrerade eller utredda. Polisanmälningar hade inte gjorts trots misstankar om att barn blivit sexuellt utnyttjade och slagna.
Ett drygt halvår senare blev de båda uppsagda – och därefter valde Yasra Delpisheh att stämma Båstads kommun för brott mot visselblåsarlagen, en ny och hittills rätt oprövad lag.
Då motiverade HR-chefen uppsägningen av Yasra Delpisheh med att hon saknade rätt kompetens i en ny organisation som skulle sjösättas.
Se SVT:s inslag från i våras – när visselblåsaren stämde Båstads kommun.