Bild ur Befesa Scandusts anmälan till länsstyrelsen. / Här bakom grindarna förvarades det cyanidhaltiga zinkslammet. Foto: Länsstyrelsen/SVT

Befesa Scandust vill gräva upp den förorenade marken

Uppdaterad
Publicerad

I sin egen analys av föroreningarna som nu skickats till länsstyrelsen föreslår Befesa Scandust möjligheten att pumpa upp grundvattnet för att rena det. Men en saneringsåtgärd är redan planerad – att gräva upp den värst förorenade marken.

På Befesa Scandusts inhägnade område på Varvsudden i Landskrona brukade man förvara vått zinkslam i betongfickor – rakt på marken.

Företaget härleder själva föroreningarna hit. Det cyanidhaltiga slammet har sipprat ner i marken genom sprickor i asfalten och nått grundvattnet.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Vill gräva upp jord och riva betong

Allt slam är sedan produktionsstoppet bortforslat. Nu vill företaget börja riva betongfickorna.

En meter ner i marken ska man gräva upp jorden – och forsla bort den. Det framgår av en saneringsanmälan som Befesa Scandust lämnade in till länsstyrelsen i slutet av februari.

Oklart vart föroreningarna ska forslas

Några frågor återstår innan de kan sätta spaden i jorden. Framför allt den om vart de förorenade massorna ska ta vägen. Det ska företaget ta fram förslag på nu.

– Vi har begärt kompletteringar för saneringsanmälan, säger Gerd Lundquist, som är chef för miljötillsynsenheten på länsstyrelsen i Skåne.

Har ni några synpunkter på idén som sådan – att sanera marken genom att gräva?

– Det är Länsstyrelsen som har tvingat dem att stänga fabriken mot ett vite på 50 miljoner kronor. Saneringsanmälan som har inkommit är en första del i den totala marksaneringen som behöver göras.

Befesa Scandust svarar på mejl att man planerar att påbörja utgrävningen så fort länsstyrelsen ger sitt godkännande.

I rapporten föreslår man fler saneringsåtgärder. Nu vill företaget gå vidare med att utreda om man kan pumpa upp grundvattnet på området och rena det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Mer i ämnet