Spel- och alkoholmissbruk har fått betydligt mer uppmärksamhet än vad shoppingmissbruk hittills fått, enligt Anders Håkansson. Foto: Privat

Överläkaren: ”Missbruket behöver uppmärksammas mer”

Publicerad

Shoppingberoende är inte klassat som en sjukdom. Och det finns inte särskilt mycket forskning på ämnet.

– Här finns ett arbete att göra, säger Anders Håkansson, överläkare i spelberoende.

Det finns inga siffror på hur många i befolkningen som är drabbade av köpberoende.

Men problemet finns och missbruket har likheter med spelberoende, enligt Anders Håkansson, överläkare vid beroendecentrum i Malmö och professor i spelberoende vid Lunds universitet.

– Den lilla forskning som finns pekar på att det är liknande system i hjärnan och mönster i beteenden, vid spel om pengar och shopping. Det betyder inte att det är samma sak – men det finns gemensamma mekanismer, säger han.

Dåligt mående i botten

Konsekvenserna av ett shoppingmissbruk bär också likheter med spelmissbruk.

– Det leder till ekonomiska problem, men även till ångest och skuldkänslor. Ofta finns det psykisk ohälsa i botten. Själva beroendet förstärker ohälsan.

Ännu är shoppingberoende ingen egen diagnos. Beroendet har också fått mindre uppmärksamhet än andra missbruk, enligt Håkansson.

– Här finns ett stort arbete att göra, kunskapsmässigt, och många frågor att besvara.

Kan det vara bra med en diagnos?

– För att få uppmärksamhet kring ett beteende kan det vara bra. Det kan vara gynnsamt för att patientgruppen ska få hjälp.

Svårt finna problemet

Shopping är en del av allas vardag – vilket gör det svårare att hitta missbruk, enligt Anders Håkansson.

Och det finns ingen behandling som är specifikt inriktat på shoppingberoende. Men det det finns ändå hjälp att få, exempelvis genom kognitiv beteendeterapi.

– Man bör prata med en behandlare som kan behandla andra beroendetillstånd. Det går att applicera på shopping också, säger han.

Så definierar Anders Håkansson shoppingberoende:

Handlar om ett beteende som individen inte förmår kontrollera själv. Det fortsätter och går inte att sluta med trots att individen upplever och ser negativa konsekvenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.