Maria Winberg Nordström (L), och Ola Möller (S) är båda besvikna efter dagens dom.

Besvikna politiker hade hoppats på vägledning

Publicerad

Arbetsdomstolen tog inte ställning i frågan om lärarvikarien var diskriminerad eller inte. Helsingborgspolitikerna är besvikna.

Lärarvikarien Fardous El-Sakka vägrade skaka hand med manliga kollegor. Men Arbetsdomstolen säger nu i sin dom att bevisen är för få för att man ska kunna avgöra om lärarvikarien diskriminerats.

Det är andra gången det senaste året som handskakningsärenden inom Helsingborgs kommun prövats rättsligt – utan att domstolen tagit ställning i frågan om diskriminering.

Arbetsdomstolens slutsats väcker besvikelse hos Helsingborgspolitiker som velat ha en vägledande dom.

– Det är olyckligt att man inte provade kärnfrågan. Jag hade gärna sett ett utslag som visade att hederskultur och religion inte hör hemma på svensk arbetsmarknad, säger Maria Winberg Nordström (L), kommunalråd och ordförande i HR-utskottet.

Kommunalrådet Ola Möller (S), håller med.

– Det är synd att vi inte får ett klarläggande om vad som gäller i frågan om handskakning. Det finns många som famlar i mörkret i de här frågorna, säger han.

Eniga om vägen

De båda politikerna är också eniga om den fortsatta vägen i väntan på eventuella nya rättsliga prövningar av handskakningsfall.

– Vi fortsätter tillämpa vår policy om att man behandlar varandra jämställt på kommunens arbetsplatser, säger Maria Winberg Nordström.

Och Ola Möller tillägger:

– Man får hälsa som man vill. Men man ska hälsa likadant på alla.

Om Fardous El-Sakka alltså valt att inte ta varken kvinnor eller män i handen när hon hälsar, så hade politikerna inte sett det som diskriminering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.