Kvinnan har hela tiden hävdat att hon bara skulle göra ett kort besök i Syrien och menar att hon även hade bokat returbiljetter. Foto: Bilder ur polisens förundersökning

Bevismissen som kan fria Landskronakvinnan i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Landskronakvinnan dömdes till fängelse för att ha tagit sitt barn till terrorgruppen IS och på så sätt separerat barnet från dess pappa i Sverige. Men kvinnan har hela tiden hävdat att hon bara skulle göra ett kort besök i Syrien och menar att hon även hade bokat returbiljetter. Men när polisen begärde ut biljetterna från flygbolaget var det försent.

Tingsrätten dömde kvinnan till tre års fängelse för grov egenmäktighet med barn. Men både kvinnan själv och åklagaren är missnöjda med domen och överklagade den. Tanken var att rättegången i hovrätten skulle inledas under måndagen. Men enligt uppgift till SVT skjuts den fram på grund av sjukdom.

Försvarets linje har hela tiden varit att kvinnan under en livskris sökte sig till religionen och därför ville besöka ett muslimskt mönstersamhälle tillfälligt, för att sedan återvända hem till Sverige.

Därför reste hon från Istanbul till den turkiska gränsstaden Urfa, varifrån hon tog sig över gränsen till IS-kontrollerat område i Syrien. I sin överklagan påstår kvinnans advokat Lars Kruse att hon vid tiden för resan hade en returbiljett från Urfa tillbaka till Istanbul bokad. 

Åklagaren har byggt sitt åtal på att kvinnan reste till IS i egenskap av sympatisör och att hon hade för avsikt att stanna där och leva i kalifatet.

Vad stod på biljetterna?

Både försvaret och åklagarsidan har åberopat ett kontoutdrag från kvinnans bankkonto som bevis. Där man ser två köp för totalt cirka 8700 kronor hos ett flygbolag. Köpen gjordes kort innan kvinnan lämnade Sverige sensommaren 2014.

Summan motsvarar både tur- och returbiljetter, menar försvaret.

Biljetterna går inte att återskapa

Men det finns ett problem – flygbiljetterna har inte gått att återskapa. Flygbolaget sparar nämligen inte biljettuppgifter i mer än två år. Trots att kvinnan polisanmäldes bara dagar efter sin avfärd och att kontoutdraget gjordes i november samma år säkrades inte hennes biljettuppgifter. I december 2020 vände sig polisen till flygbolaget för få tillgång till biljetterna men då var det för sent.

“Att polis inte säkrade hennes biljetter 2014 när anmälan gjordes är inget som ska lasta (kvinnan). Det är snarast egendomligt att så inte skedde” skriver kvinnans advokat i sin överklagan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.