Nora Lundqvist blickar upp mot ett sjukt träd på Gamla kyrkogården i Landskrona. Foto: Tomas Malmberg

30 procent av Skånes hästkastanjer är smittade av blödarsjuka

Uppdaterad
Publicerad

Blödarsjuka breder ut sig bland hästkastanjer i södra Sverige. I Helsingborg utreds saken, de träd som står kvar i staden beräknas vara värda 62 miljoner kronor.

Framtiden för hästkastanjen är oviss. Det menar Johan Östberg, forskare på Statens lantbruksuniversitet i Alnarp.

– För att inte smittan ska sprida sig till befintliga bestånd så avråder flera av Sveriges stora plantskolor från nyplanteringar, säger han.

För bakteriesjukdomen sprids från träd till träd, enligt forskaren är smittan alltså inte luftburen. Enligt forskaren så kan spridningen bero på att vi nuförtiden är mer mobila. Och det finns i dagsläget ingen effektiv metod för att bekämpa smittan.

Arten kan överleva

– Jag tror inte att arten kommer att dö ut men det kommer att finnas färre träd. Och när de tas ner, så är det något som många sörjer, säger Johan Östberg.

Det skriver Nora Lundqvist under på. Hon är trädgårdsmästare på kyrkogårdsförvaltningen i Landskrona.

– Det är en sorg i hjärtat. De flesta av oss har nog lekt med kastanjens kärnor som barn. Kanske haft dem som små skatter, säger hon och blickar upp mot ett av de sjuka träden på Gamla kyrkogården i Landskrona.  

1 000 fällda träd

I Helsingborg har 1 000 träd plockats ner under de senaste tio åren. Det innebär att beståndet har halverats. De träd som står kvar beräknas vara värda 62 miljoner kronor.

– Det är under de senaste fem åren som en betydande del har insjuknat, och vi upplever det som att det har gått ännu snabbare de senaste två åren, säger Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare i Helsingborg.

Han är främst orolig för de alléer som finns på Gotlands- och Sockengatan. Eftersom de står trångt så blir det kostsamt att sätta nya träd om hästkastanjerna måste fällas.

– Det finns så mycket ledningar i marken, därför blir det dyrt att göra nyplanteringar. Och det behövs träd längs med tättrafikerade leder. Dels för att rena luften men även för att många bilister sänker hastigheten då alléer får vägbanan att upplevas som mindre bred, säger Martin Hadmyr.     

Kastanjeblödarsjuka

Blödarsjukan som drabbar hästkastanjer är en bakterie som sprider sig under barken på trädet och ringbarkar det. Effekten kan beskrivas som att barken släpper inifrån. Kastanjeblödarsjukan upptäcktes i Holland år 2002.

Källa: Johan Östberg, SLU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.