Helsingborg har näst lägsta VA-taxan i Skåne för friliggande enbostadshus som förbrukar 150 kubikmeter vatten om året. Bara i Malmö är vattnet billigare för villaägare.
När det gäller hyreslägenheter har Helsingborg lägsta taxan i Skåne, visar en jämförelse som gjorts av Nils Holgersson-gruppen, där bland andra Hyresgästföreningen ingår.
Ville prisa upp vattnet
Samtidigt är vattenförbrukningen i Helsingborg högst i landet, vilket fått kommunens egen miljöstrateg att tycka att vattnet borde bli dyrare.
Nu föreslås taxan höjas med några kronor i månaden. En villaägare, som i år betalar 357 kronor i månaden, föreslås nästa år få en taxehöjning på sju kronor, till 364 kronor i månaden.
Det innebär en höjning från 4 281 kronor till 4 372 kronor om året.
Jens Gille, miljöstrateg i Helsingborg, vill inte ta ställning till om höjningen är tillräcklig.
– Min reaktion är att vatten är en viktig och begränsad resurs som måste värdesättas rätt. Om man höjer i den omfattningen kan jag inte säga att det är ett problem, säger Jens Gille.
Ska inte gå med vinst
NSVA, som ägs av Helsingborg, Landskrona, Båstad, Bjuv, Svalöv och Åstorp, skickade i slutet av september förslag på höjningar för nästa år till sina ägarekommuner.
Höjningarna är beräknade för att finansiera kostnaderna för dricksvatten, spillvatten och dagvatten samt ta höjd för investeringar, exempelvis kostnader för att byta gamla avloppsledningar.
Mycket talar för att Helsingborg fortsätter att ligga lågt även nästa år, eller hur?
– Jo, det är förslaget som vi har lagt. Det är självkostnadsprincipen som gäller för vatten- och avloppsverksamheten. Vi kan inte ta ut högre taxor än de faktiska kostnaderna vi har, AnnaKarin Johansson, avdelningschef för kundnära tjänster på NSVA.
Fler höjningar att vänta
De senaste åren har det rapporterats om stora behov av att rusta upp ledningsnätet runt om landet för att klara översvämningar. Hur har ni resonerat kring det?
– Vi jobbar mycket med att separera dagvattens- och spillvattensledningarna. Vi skapar översvämningsytor så att vattnet har någonstans att ta vägen när vi får kraftiga regn. Vi hade exempelvis i Bjuv mycket översvämningar 2016.
Så ni behöver inte ta ut högre taxor för att byta fler ledningar?
– Inte just nu men de kommande 20 åren väntas taxorna fortsätta att stiga, säger AnnaKarin Johansson.