– Trots att både vi och Båstad Tennissällskap varit villiga att tillmötesgå kraven på ökat skydd bland annat i form av ronderingar, nattvaken personal och skyddsfilm på fönsterna, var Länsförsäkringar inte villigt att fortsätta ha fastigheterna fullvärdesförsäkrade, säger Henrik Andersson, Båstads kommuns bildningschef.
Försäkringsbolag slutade försäkra lokaler för asylboenden när flera brandattentat inträffade under hösten. Bolagen började då kräva bättre brandskydd för att en försäkring skulle gå igenom.
– Med tanke på de bränder som varit, är det klart att vi är extra noga med att kolla på säkerheten, säger Joel Lyth, pressekretare på Länsförsäkringar Skåne.
”Barnen tvingades vända”
De första barnen skulle flytta in i Drivan i Båstad den 8 december. Men samtidigt som de första barnen var på väg fick tennisklubben beskedet från försäkringsbolaget.
– Vi fick inga indikationer från Länsförsäkringar förrän i sista sekunden. Bussen med barnen tvingades vända, säger Hans Wallgren, ordförande i Båstad Tennissällskap.
– Båstads Tennissällskap har varit mycket tillmötesgående och tillsammans har vi arbetat hårt med att försöka lösa situationen. Men tyvärr, försäkringsfrågorna gör det omöjligt för oss. Detta är dock inte bara ett lokalt problem utan även ett nationellt, säger Henrik Andersson.
Rättade sig efter kraven
Länsförsäkringar skickade ett brev med krav på bland annat säkrare fönsterrutor och bevakning. Dessa krav var kommunen och tennisklubben beredda att tillgodose, men Länsförsäkringar ville ändå minska försäkringsvärdet på anläggningen.
– Det var minst 20 miljoner kronor mindre än fullvärdesförsäkringen, säger Hans Wallgren.
Länsförsäkringar menar att situationen inte är ny. Olika verksamheter kan ha olika premier beroende på riskbedömningen.
– Fler personer vistas på samma ställe, säger Joel Lyth på Länsförsäkringar Skåne. Det blir mer slitningar. Man kanske röker mer än på ett vandrarhem. Det handlar om de boendes säkerhet.