brand i ladugård i Åstorp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över 200 grisar befann sig i byggnaderna. Foto: Tomas Olsson/SVT

Brand i ladugård i Åstorp – 200 grisar instängda

Uppdaterad
Publicerad

En ladugård började brinna kraftigt i Åstorps kommun. Intill ligger ett grisstall med cirka 200 grisar. Åtta suggor med kultingar dog i lågorna.

Larmet inkom till SOS vid klockan 12 och flera stationer larmades till platsen.

Det brann i en stor ladugård som var sammanbyggd med ett grisstall. Totalt befann sig 200 grisar i byggnaderna. Åtta av dem, suggor med kultingar, dog i branden, resten klarade sig.

Såg röken på långt håll

Fyra stationer från räddningstjänsten var på plats för att släcka elden och försöka begränsa.

– Det brann mycket när vi kom, vi såg rökpelaren på långt håll, säger Jonny Erlandsson, räddningsledare på plats.

Vid klockan 14 var branden under kontroll och det fanns inte längre någon spridningsrisk. Rökdykare arbetade med att släcka de sista resterna av elden inne i ladugården.

Inga personer ska vara skadade.

Försöker rädda grisarna

Enligt Jonny Erlandsson, räddningsledare på plats, befann sig en del av grisarna i den eldhärjade ladugården och det var där de döda djuren fanns. Resterande fanns i grisstallet dit lågorna inte nådde – men däremot röken.

– Nu arbetar vi med att försöka rädda grisarna från rökskador genom att krossa fönster och sätta in fläktar som ska släppa in frisk luft, säger han.

– Det är mycket svårt att få ut djur när det börjar brinna. Ladugården är ju deras hem och trygghet, säger Jonny Erlandsson.

Fyra stationer från räddningstjänsten kallades till ladugården. Foto: Tomas Olsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.