Det finns en stor enighet bakom planerna på att bygga ett aktivitetsbad, med vattenrutschkanor och bassänger för både simundervisning och tävlingar, i Helsingborg. Foto: Adam Ihse/TT

Bred enighet bakom satsning på stort badhus

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborg kan snart komma ett steg närmare att få ett nytt stort badhus. På onsdag väntas politikerna i kommunstyrelsen ge klartecken åt att starta en förprojektering.

En större badanläggning i Oceanhamnen kan bli verklighet vid gamla Oslopiren inom några år.

Men nu pratas det inte längre om ett äventyrsbad, som den förra blågröna majoriteten – förutom Centerpartiet – lanserade i augusti förra året.

Växande stad

I stället presenterar nu tjänstemännen, i den arbetsgrupp som arbetat med badet, idén om familje- och aktivitetsbad.

Arbetsnamnet är Oceanbadet och anläggningen föreslås bland annat innehålla en multibassäng, en rehabbassäng, en 50-metersbassäng, relaxavdelning, gym – och allt detta med en direkt koppling till Havsbadet i Oceanbassängen.

Och för detta tycks det finnas bred politisk enighet.

– Det här är något som står högt upp på helsingborgarnas önskelista, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande. Stan växer och vi har behov av mer bassängtid för simundervisning. Simhallsbadet på söder klarar sig några år till, men kommer inom några år att behöva stängas. Därtill har vi har en av de bästa simklubbarna i landets – Helsingborgs simsällskap – som länge efterfrågat en 50-meterbassäng.

Oppositionsrådet Jan Björklund (S) ser samma behov:

– Badet ska vara lättillgängligt och flexibelt och tillgängligt för flera olika föreningar, men det inte vara något äventyrsbad av typen Lalandia, säger Björklund, som understryker att S-gruppen i fullmäktige tar ett formellt beslut om förslaget på måndag kväll.

Snart ett badhus mindre

Michael Rosenberg (SD) anser också att ett större bad behövs.

– Vi bifaller förslaget. Vi behöver större bassänger och mer bassängytor, säger han.

Nu föreslås politikerna fatta beslut om att starta en förprojektering. En sådan väntas kosta 35 miljoner kronor och ska innehålla en kostnadskalkyl och fastställa vad anläggningen ska innehålla.

Sista ordet i frågan har kommunfullmäktige.

Tanken är att anläggningen ska finansieras med medel från Dunkersfonden. Prislappen som uppgavs i augusti i fjol var ungefär 500 miljoner kronor, med hänvisning till vad liknande bad brukar kosta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.