Renovera träfönster, timmerarbete och mura med lera och tegel. Hantverk och kunskap som funnits i många hundratals år, men som få kan i dag. Dessa hantverk fick elever vid yrkesutbildningar inom bygg testa under en heldag vid Fredriksdals trädgårdar och museer i Helsingborg.
– Det är helt otroligt. Det öppnar upp andra arbetssätt, som man vanligtvis inte har lärt sig inom snickeri, säger Ali Sadayo, som pluggar till snickare i Lund.
Projektet, som kallas Framtidens byggnadsvårdare, ska få fler in i branschen.
– Syftet är att informera, för jag tror att det är många som inte känner till byggnadsvård som bransch. De konventionella byggutbildningarna är mer inriktade mot nyproduktion. Vi vill helt enkelt visa på alternativet, säger Linnéa Stolle, ordförande i branschnätverket Bevis, Byggnadsvård i Skåne.
”Behöver bli fler”
Nätverket Bevis ser ett behov av fler byggnadsvårdare på arbetsmarknaden.
– Vi har en efterfrågan som i dag är mycket större än utbudet. Vi behöver helt enkelt bli fler i vår bransch, säger Linnéa Stolle, byggnadsantikvarie och ordförande i branschnätverket Bevis.
De menar också att mer byggnadsvård behövs i framtiden.
– Att ta hand om det redan byggda är fördelaktigt både ur ett kulturhistoriskt och miljömässigt perspektiv, säger Linnéa Stolle.
Många hus rivs i dag
Bara bygga nytt eller faktiskt bevara de byggnader som redan finns? Det är en ödesfråga för framtiden enligt aktörer inom byggnadsvård i Sverige. Stephan Fickler är verksamhetsledare för Svenska byggnadsvårdsföreningen.
– I dag rivs hus från 60-, 70- och 80-talen runt om i Sverige och det beror delvis på att det inte finns kompetens för att ta hand om de här gamla husen.
Stephan Fickler tror att rädda kulturarv bidrar till att också rädda klimatet.
– De här gamla husen är materialiserade minnen, de kan visa oss hur man bygger hållbart.