Kritiken: Fokus på riskområden sätter mindre kommuner i skuggan

Uppdaterad
Publicerad

Polisens resurser ska styras över till Landskronas och Helsingborgs riskområden. Brottsligheten i de mindre kommunerna riskerar att hamna i skuggan, säger en kritisk röst inom polisen.

Polisledningen i nordvästra Skåne har beslutat att polisen ska bli mer synlig i tre utsatta bostadsområden. Det handlar om Drottninghög/Dalhem/Fredriksdal och Söder i Helsingborg, liksom i Karlslundsområdet i Landskrona.

Inga nya tjänster

Poliser från hela nordvästra Skåne uppmanas nu att söka tjänster som områdespoliser i den nya insatsen, som pågår från april fram till september.

Men det handlar inte om nya tjänster, utan om att omfördela resurser. Och internt finns kritik.

– Vi riskerar att tappa de kontakter vi har när vi ska in i helt nya arbetsuppgifter. Det kändes som vårt arbete precis hade satt sig efter den nya organisationen kommit på plats, säger en polis som arbetar i ett lokalpolisområde i nordvästra Skåne.

Alla ska bemanna polisbilarna

Följden av insatsen blir att områdespoliserna i Klippan (som också omfattar Bjuv, Perstorp, Åstorp och Svalöv) måste in i rollen som uttryckningspoliser.

Områdespolisernas uppdrag är att arbeta kontaktskapande och säkerställa kontinuiteten i det lokala polisarbetet.

Även de åtta områdespoliserna i Ängelholm (som omfattar Höganäs, Båstad, Örkelljunga) får släppa vad de har för händerna för att jobba i ingripandeverksamheten.

Det gäller även områdespoliserna i Helsingborg.

Tvingas göra prioriteringar

– Jag förstår att det smärtar när man måste lämna det man håller på med och det man vill uppnå. Det är vårt dilemma, säger Patric Heimbrand, polisområdeschef.

Ser du en risk för att de mindre kommunerna får betala ett pris för prioriteringen?

– Vi gör vad vi kan med de resurser vi har. När vi inte räcker till får vi göra prioriteringar, och detta är en sådan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.