Annika Olsson, rektor för campus Helsingborg. Foto: SVT/Markus Hjortsman

Campus i Helsingborg fortfarande öppet – men ingen fysisk undervisning

Uppdaterad
Publicerad

Campus i Helsingborg följer Lunds Universitets direktiv och övergår till digitaliserad undervisning. Från och med onsdag ställs alla salstentor in tillsvidare men studenter kan fortfarande vara på Campus.

– Lunds universitet och Campus i Helsingborg stänger inte utan vi kommer att digitalisera vår undervisning. Vi kommer att hålla öppet i våra bibliotek och studieplatser, säger Annika Olsson, rektor för Campus.

Majoriteten av de nya kurserna börjar på måndag och då ska även undervisningen övergå till det digitala, vissa kurser har redan börjat. De studenter som har svårt att komma åt digital undervisning hemifrån kommer kunna ta sig till datorsalarna som hålls öppna.

Coronavirus i Skåne

– Varje individ ska få möjlighet att följa undervisningen. Men Folkhälsomyndighetens direktiv gäller fortfarande, har man förkylningssymptom så ska man stanna hemma, säger hon.

Salstentor ställs in

Under tisdagen har man haft salstentor på campuset men framöver kommer tentorna att hanteras på olika sätt. En del kommer att ges ut omedelbart digitalt medan andra kommer att flyttas fram och hållas vid ett annat tillfälle.

– Alla kursansvariga jobbar för fullt för att undervisningarna så snart som möjligt ska starta digitalt. Just denna veckan har ingenjörerna tentor men salstentorna är inställda från och med imorgon. Vi kommer alltså inte ha studenter sittandes i klassrummen och tentera, säger Annika Olsson.

Praktik blir en utmaning

En utmaningen för universitetet blir de praktiska momenten som laborationer, konstnärliga examinationer och praktik.

– Vi har 40 000 studenter som jobbar med olika kurser så vi jobbar för fullt för att få undervisningarna att bli digitalt så fort som möjligt. Men vissa saker är inte ens möjliga, säger hon.

Blir det tufft för lärarna att göra den här omställningen?

– Vissa lärare har redan övergått till digitaliserad undervisning, medan andra har det lite tuffare. Att undervisa pedagogiskt i sal är annorlunda än vad det är att undervisa digitalt. Man behöver tänka igenom allt så att man får samma kvalité, säger Annika Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet