Den nya satsningen är till för möten inom socialtjänsten där hundarna ska verka som en brobryggare i mötet mellan klient och personal.
– Det kan handla om att leka, promenera eller mysa med hunden till exempel, säger hundföraren Helena Rylander som också jobbar som familjerättssekreterare.
”Får minskad ångest”
Martina Avasoo-Barte är innovationsledare på socialförvaltningen och hon säger att det finns många med fördelar med att hund med i mötet.
– Djur gör att man utsöndrar må-bra-hormoner, sänker stressnivåer i kroppen och får minskad ångest, säger hon.
I tidigare klientmöten har de sett att barn och vuxna kan öppna upp sig genom att hunden är där och leker med hundföraren eller klienten.
– Det är ett kvalitetshöjande arbetssätt, klienten kan våga prata om svåra saker och klappa, leka eller viska till hunden, säger Martina Avasoo-Barte.
Se videon för att höra om vad hundarna kan bidra med.
Fakta om Helsingborgs satsning på vårdhund
• Staden ställer krav på både hundförare och hund. Först och främst ska hunden lämplighetstestas av Vårdhundskolan. Det är även krav på utbildning under nio månader samt fullgjord praktik. Varje hund har 100 praktiktimmar.
• Staden har tillsammans med Vårdhundskolan testat att ha med hundar både på stödboenden för vuxna, i samtal med barn och unga och i möten med personer som besöker socialtjänsten. Hundar kan bidra till att minska ångest och fungerar lugnande. Socialförvaltningen kommer använda hundarna som en del av verksamheten från och med hösten 2023.
• För tillfället blir det två hundförare och två hundar i tjänst på stadens socialförvaltning.
Källa: Helsingborg kommun