Priset på en kinesisk vas stack iväg under ett budkrig under en auktion som Skånes auktionsverk höll i.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du veta hur en vas som bedömdes vara värd några tusenlappar istället såldes för miljonsumma. Foto: Skånes auktionsverk och SVT Morgonstudion

Chocken: Kinesisk vas auktionerades ut för 5 000 kronor – såldes för en miljon

Publicerad

Skånes auktionsverk lade ute en kinesisk vas till auktion med prislappen 5 000 kronor. Sedan blandade sig kinesiska köpare i. Efter ett budkrig hade priset ökat till över en miljon kronor.

Det var en Kong-vas från slutet av 1800-talet som fångade köparnas intresse och gjorde att över 250 olika bud kom in till den nätbaserade auktion som Skånes auktionsverk stod bakom.

– Det var lite crazy, säger Anna Rodman, vd Skånes auktionsverk.

Upptäcktes i ett dödsbo

Vasen kom från ett dödsbo i Helsingborg och arvingarna hade inget koll på var den kommit från eller vad den var värd. Helsingborgs dagblad var först med att berätta om vasen.

Den åtråvärda vasen hade innan auktionen värderats till 5 000 kronor av en extern expert, men blev mångfalt dyrare. Priset ökade med en halv miljon på en halvtimme. Och sedan ytterligare en halv miljon innan auktionen var över.

Hur kunde en vas värderad till 5 000 kronor säljas för över en miljon? Hör svaret i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.