Charlotta Svensson, 47, (till höger) och Camilla Lundberg, 38, är två av fler äldre studenter på socionprogrammet i Helsingborg. Att klassen är åldersblandad berikar diskussionerna, upplever de. Foto: SVT/Markus Hjortsman

Allt fler 40-plussare börjar plugga

Uppdaterad
Publicerad

Gruppen studenter som är 40 år och äldre har vuxit. Charlotta Svensson började studera till socionom för ett drygt år sedan.

– Jag är bara 47 år – jag kanske ska jobba 23 år till. Det är rätt länge, säger hon.

År 2014 var antalet studenter som passerat 40-årsstrecket knappt 105 000. Förrförra året, 2018, hade antalet stigit till drygt 128 000, det visar en ny rapport från Centrala studiestödsnämnden (CSN).

Rapporten visar också att det stora flertalet av 40-plussarna läser på högskola. Det näst vanligaste är att läsa på komvux, följt av folkhögskola och yrkeshögskola.

En majoritet kvinnor som pluggar

Kvinnorna dominerar — de utgör hela 71 procent i äldregruppen.

Charlotta Svensson, 47, läser sin tredje termin på socionomprogrammet vid campus Helsingborg, och är äldst i klassen.

– Dels kände jag inte jag inte kom vidare på mitt dårvarande jobb inom Svenska kyrkan, jag hade inte rätt utbildning. Dels blev jag peppad av barnen och ungdomarna att läsa vidare, säger hon.

– Jag kan tänka mig att jobba som kurator eftersom jag brinner för barn och unga.

I Charlotta Svenssons klass finns flera kvinnor över 35 år, däribland Camilla Lundberg, 38.

– Utan min utbildning känner jag att jag är lätt utbytbar. Jag vill ha legitimitet, en stämpel på mitt yrke, säger Camilla, som tidigare arbetade inom turism- och servicebranschen.

Lånevillkor för äldre studenter kan bli bättre

Regeringen föreslår att lånereglerna för äldre studenter ska bli mer generösa – bland annat att åldersgränsen för att ta studiemedel höjs från 56 tills 60 år. Bakgrunden är att pensionsåldern höjs.

Enligt CSN-rapporten läste många av 40-plusstudenterna på deltid och kunde jobba och leva på sin lön medan, 36 000 personer hade studiemedel, enligt rapporten.

Camilla tar CSN-lån, men det gör inte Charlotta.

– Jag jobbar vid sidan av och så är mina barn ganska stora i dag. För tio år sedan hade jag aldrig haft råd att studera på heltid, säger Charlotta Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.